31.7.12

30 päivää kirjoja - 8. päivä / 30 Days of Books - Day 8

English below

8. Mielestäsi kaikkein yliarvostetuin kirja?

No tämä on helppo. Niitä on niin monta!

Olen pahoillani jos nyt loukkaan jotakuta mutta yliarvostetuin kirja koko maailmassa on Raamattu. Se on niin tylsä suurimmaksi osaksi, mutta on siellä muutama ihan kivakin tarina. Joka tapauksessa sehän on maailman suosituin fantasia kirja, mutta sitä on vain niin ikävä lukea. Ja minua ärsyttää aivan suunnattomasti ne ihmiset jotka ottavat sen kirjaimellisesti. Oikeesti, se on vain kirja. Ja olen pahoillani mutta kyllä, sen on kirjoittanut ihmiset. Joten ole hyvä äläkä ota sitä kirjaimellisesti. Et ottaisi kirjaimellisesti Taru Sormusten Herrastakaan vai mitä (vaikkakin se olisi paljon kivempaa jos se olisi totta :) Se on niin upea maailma!). Pidän tosin Raamatun historiallisista osista, jotkut ovat jopa oikeasti tosia, mutta suurimmaksi osaksi se on fantasia kirja, hyvin vanha sellainen varmasti. Mutta koko kirja on kääritty yhteen ihmisten toimesta ja myöhemmin toiset jopa jättivät siitä osia pois. Ne osat haluaisin vielä lukea. Ne saattaisivat jo ollakin mielenkiintoisia, tai sitten ei.

Suomessa meillä on hyvin paljon yliarvostettuja kirjoja. Useimmat niistä on kirjoitettu jo kauan sitten ja kirjailijoina ovat toimineet ne joita pidämme nykyään kirjallisuuden neroina. Kuten Aleksis Kivi ja Seitsemän veljestä. Olen todella pahoillani mutta minusta kirja oli tylsä ja vaikea lukea. Pidän kyllä tarinasta. Mutta en pidä sen lukemisesta. Ja sitten on Ilmari Kianto ja Punainen Viiva. En ole lukenut sitä mutta epäilen vahvasti sen kiinnostavuutta. Kuten myös Juhani Ahon Rautatie. Uskon, että ne ovat suosittuja vain koska ovat niin vanhoja ja ehkä ensimmäisiä oikeita romaaneja joita on kirjoitettu suomeksi (kirjathan kirjoitettiin tuohon aikaan enimmäkseen ruotsiksi ja suomalaisia kirjoja ei oikein arvostettu). Eli niissä on historiallista arvoa.

Mutta kuten sanoin, en ole lukenut Kiantoa ja Ahoa joten voin olla väärässäkin. Mutta epäilen sitä. Aion kyllä lukea ne vielä joskus. Lupaan sen. (Olenhan ollut väärässä ennenkin, Harry Pottereista, mutta se johtui vain siitä, että en pitänyt suomalaisista kansista. Ne on oikeasti rumia! Usko minua. Ja ennen valitsin kirjani aina kannen mukaan. Se ei ehkä ole kaikkein kivoin tapa mutta myönnän, että se on hyvin iso osa valittaessa uutta kirjaa. Ystäväni pakotti minut lukemaan ensimmäisen Harry Potterin ja olen kyllä kiitollinen että pakotti).

Yritin miettiä kirjaa joka on erittäin suosittu ja kuitenkin aika uusi, mutta huomasin etten ole lukenut ainoatakaan. Minulla on vain epäilykseni. Kuten epäilen että Houkutus kirjasarja (Twilight saga) ei voi olla niin hyvä kuin sen väitetään olevan. Tai Sinuhe, egyptiläinen (no se on kyllä jo vanha kirja). Minun mielestäni myös Taru Sormusten Herrasta oli vaikea lukea mutta tarina on silti uskomaton ja se työmäärä minkä Tolkien on siihen pistänyt! Se on arvostettavaa. Ja minun mielestäni kirjat pitäisi vain lukea ajan kanssa ja keskittyen niin ehkä niistä saisi enemmän irti. Mutta ymmärrän kyllä niitä jotka ajattelevat sen olevan yliarvostetuin kirja. Näen kyllä miksi.

----------------------------------------------------------------

8. In your opinion, which is the most overrated book?

Well this, on the other hand is easy. There are so many of them!

I'm so sorry if I'm offending someone right now but the most overrated book in the world is sure The Bible. It's quite boring most of the times but there is some facinating stories. It is, after all the most read fantasy book, but the language is just very boring to read. And it really irritates me those people who took the book literally. Really, it's just a book. I'm sorry, but it is, written by humans. So don't take it literally. You woudn't take The Lord of the Rings literally would you (although I would really much prefer it to be true :) What a facinating world!). I do like the history part of it, some things are true there, but mostly it's a fantasy book, very old I'm sure of it. But the whole book is compiled by humans and later some others even left parts from it. I really would someday like to read those parts. I'm sure they would be interesting, or not.

In Finland we have so much overrated books. Most of them are the books which were written a long time ago by those who we think are the masterminds of literature. Like Aleksis Kivi The Seven Brothers. I'm so sorry, but I thought the book was boring and very difficult to read. I like the story though. But I don't like to read it. And then there's Ilmari Kianto with his book Punainen viiva (The red line). I haven't read it but I really doubt it would be interesting. As well as Juhani Aho's Rautatie (Railroad). I think they are popular just because they are old books, maybe the first ones real novels from people who wrote in Finnish (books were written on Swedish mostly on those times, and those written in Finnish wasn't quite valued). So they are historically valued.

But as I said I haven't read Kianto or Aho yet, so I might be wrong. But I doubt it. I will read them one day. I promise. (After all I've been wrong earlier, about Harry Potter, but that's just because I didn't like the Finnish covers. They sure are ugly! Believe me. And I liked to pick my books by their covers. It's not nice thing to do sometimes but I must admit it's a huge part when introducing into a new book. My friend forced me to read the first Harry Potter and I'm really thankful she did).

I tried to think of some book which is a huge thing among lot of people, but which would be quite new but I found I haven't read most of them. I just have my doubts. Like I doubt the Twilight saga to be as good as people are saying. Or The Tale of Sinuhe (well that's an old book). I think The Lord of The Rings was also a very hard to read but the story is still quite amazing and the work which Tolkien made for his book! That's just respectable. And I think the books must be read with time and focus to get something from it. But I sure understand those who claim it to be the most overrated book. I see why.


Ei kommentteja: