22.12.14

Timo Parvela - Ella ja kiristäjä

English below

Kuvaus Kirjasampo.fi:stä:

Ekaluokkalainen Ella on ihmeissään. Opettaja on alkanut käyttäytyä oudosti. Opettaja ui uimahallissa vaatteet päällä eikä edes muista antaa läksyjä. Lisäksi opettajan pöydälle ilmestyy salaperäisiä kirjeitä. Kiristääkö joku opettajaa? Ella ja hänen luokkansa päättävät selvittää asian.


Rakastan Ella-kirjoja! Ei siis ollut vaikea valita Lasten- ja nuortenkirjallisuus -kurssin kirjaa helppolukuisten osalta. Toki olisi voinut ottaa jonkun jota en ole lukenut jo miljoona kertaa, mutta Ella vain huusi hyllyssä, että ota minut!

Olen rakastanut Ella kirjoja jo siitä asti kun opettajani luki luokalleni ala-asteella tämän ihka ensimmäisen Ella-kirjan. Harmikseni en ole kyllä vieläkään lukenut kuin vasta sarjan 5 tai 6 ensimmäistä kirjaa. Kumma juttu. Minun pitäisikin lainata varmaan koko kirjasarja kerralla, että ne tulisi luetuksi. Yhden kirjan lukemiseen kun ei mene kauaa kun ne ovat niin ohuita ja juurikin helppolukuisia. Minulla kävi myös mielessä, että pitäisikö kirjat hankkia omaksi :D Täytyy hieman miettiä. Tarvitsen kohta kokonaisen huoneen kirjoille jos keräilyinnostus jatkuu...

Rakastan kirjojen ihanaa huumoria joka tehoaa edelleen. Hahmot ovat vain yksinkertaisesti nerokkaita ja juuri hahmoista suurin osa komiikasta kumpuaakin. Vaikka tämä ensimmäinenkin kirja on kovin lyhyt, kertoo se silti kaiken tarvittavan. Jopa hahmojen luonteista päästään hyvin perille heti. Ellan luokka on aivan ihana! Ja totta kai omaa viehätystään lisää se kun kirjoista löytyy Hanna ;) Toivoin, että oma luokkani olisi ollut samanlainen.

Tapasin Timo Parvelan joskus aikoinaan. Se oli joskus 90-luvulla kun Ella-kirjoja oli vasta alkanut ilmestyä. Parvela kävi vierailulla pienessä koulussamme. Minulla oli joskus nimikirjoituskin, mutta se on vuosien saatossa kadonnut. On hieno huomata miten Ella-kirjat ovat edelleen iso juttu, oikeastaan se on isompi juttu nykyään kuin minun lapsuudessani. Ella-kirjoista on tehty elokuvia ja näytelmiä ja lapset taitavat fanittaa Ellaa hieman enemmän kuin 90-luvulla kun Ellaan ensimmäisen kerran tutustuttiin. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Parvela on vihdoin saanut ansaitsemaansa julkisuutta ja Ella-kirjat ovat päässeet oikeuksiinsa.Description from Kirjasampo.fi:

The first grader, Ella, is dumbfounded. The teacher has been acting strangely lately. The teacer swims with his cloths on in swimming pool and doesn't remember to give homework. Moreover, teacher gets mysterious letters on his desk. Is someone blackmailing the teacher? Ella and her classmates decides to find out what's going on.


I love Ella books! So, it wasn't so hard to decide what to read for our Children and Youth literature course's readable books part. Of course I could have chosen some other book which I haven't already read hundreds of times, but Ella just screamed out from the bookshelf!

I've loved Ella books since my teacher read this very first Ella book for my class when we were in elementary school. For my grief, I haven't read more than 5 or 6 first books in the series. It's strange. Maybe I should borrow all of the books at once, so I would finally read them. It won't take a long time to read one book because they are so thin and readable. I was also thinking if I should buy the books for myself :D But I'll have to think about that. Soon, I will need a whole room for all of my books if my hoarding still continues...

I love the humour in the books which still makes me laugh. The characters are simply clever and because of the characters the book is so funny. Although, this first book is very short, as the other books are too, it still tells everything needed. You even get hang of the each characters personality right away. Ella's class is wonderful! And of course, I'm fascinated by the books because there's a character called Hanna ;) I wished that my own class would have been the same.


I met Timo Parvela a long time ago. He was visiting our little school when the Ella books were first published in mid 90's. I even had his autograph, but I have lost it somewhere. It's nice to see now how Ella books have become a very big thing in Finland, even bigger than it was when I was little. Now there's even movies and plays about the books and I think that children are much bigger fans of Ella than we were in the 90's, when Ella was first introduced. But better late than never. Parvela has finally gotten his very much earned publicity and Ella books have been given their needed appreciation.

Ei kommentteja: