11.2.15

Mark Twain: Tom Sawyerin Seikkailut / The Adventures of Tom Sawyer

English below

Mark Twain
Tom Sawyerin Seikkailut
The Adventures of Tom Sawyer
WSOY, 1962
s. 238
Suomennos Yrjö Kivimies


”Suurin osa tähän kirjaan talletetuista seikkailuista on todella tapahtunut, pari niistä perustuu omiin kokemuksiini, loput niiden poikien joiden kanssa kävin koulua. Huck Finnillä on vastineensa todellisessa elämässä; niin myös Tom Sawyerilla, mutta ei ketään yksityistä ihmistä – hän on yhdistelmä kolmen tuntemani pojan ominaispiirteistä ja kuuluu siis arkkitehtonisen luokittelun mukaan sekatyylisiin.

Kirjassa esiintyvät oudot taikauskomukset olivat kaikki ylesiä lasten ja orjien keskuudessa lännessä tämän kertomuksen tapahtuma-aikoina – toisin sanoen kolme- tai neljäkummentä vuotta sitten.

Vaikka kirjani varsinaisesti onkin tarkoitettu poikain ja tyttöjen viihteeksi, toivon etteivät miehet ja naiset sitä siitä syystä karta, sillä osaksi on tarkoituksenani ollut leikkisästi muistuttaa aikuisia siitä, mitä he kerran itse olivat ja mitä he tunsivat ja ajattelivat ja puhuivat ja miten outoja hankkeita he toisinaan puuhasivat.”
Tekijä
Hartfordissa 1876
(Esipuhe v. 1973 laitoksessa, suom. Jarkko Laine)

Amerikan ehkä rakastetuimman kirjailijan verrattomia tarinoita Tom Sawyerista ja hänen mainioista kavereistaan ja seikkailuistaan mm. ilmailijana ja salapoliisina. Kirja, josta nauttivat sekä vanhat että nuoret, tosin eri tavoin.


Luin tämän kirjan Maailman kirjallisuus -kurssia varten. Aiheena oli amerikan kirjallisuus.


Pidin tästä kirjasta. Se oli kuin amerikkalainen Peppi Pitkätossu ja Vaahteramäen Eemeli sekotettuina yhteen. Vaikkakin tarina oli julmempi. Mielestäni lapsuusajan kuvaukset olivat oikein onnistuneet. Tosin, en ole varman minkä ikäisiä pojat oikeastaan olivat. Luokkakaverini sanoi että jossain oli kai kerrottu poikien olevan 13 vuotiaita mutta mielestäni se on jo liian paljon koska he leikkivät niin paljon, mutta en ole varma jos se olikin ihan tavallista tuohon aikaan että lapset pysyivät lapsina pitempään kuin nykyään jolloin sinun pitää käyttäytyä kuin aikuinen niin pian kuin vain mahdollista. Tai ainakaan et saa kertoa jos leikit vielä nukeilla 10 vuotiaana. Se tuntuu olevan nykyajan mentaliteetti lasten keskuudessa. Maailma on julma.

En pitänyt Polly-tädistä. Hän oli niin ailahtelevainen. Ensin hän sätti Tomia minkä kerkeää ja yht'äkkiä alkaakin ylistämään poikaa. En vain tajua. Huckleberry Finnkin oli aluksi mielenkiintoinen hahmo mutta mitä enemmän luin sitä tyhmemmäksi hän tuntui muuttuvan. Ja tarkoitan oikeasti tyhmää. Hän ei tiennyt mitään. Ja minä kun luulin että Huck olisi ollut se urheampi mutta selvisikin että Tom oli heistä urhein. Ehkä jatko-osassa Huckleberry Finnin seikkailut Huck on taas urheampi ja mielenkiintoisempi. Pitäisi sekin kirja lukea.

En myöskään pitänyt lopusta. Se alkoi loistavana, Huckille, mutta sitten Tom tuli ja pilasi kaiken! Miksei hän vain voinut Huckin elää niinkuin haluaa! Se kuulosti niin hienolta mutta Tom ei vain ymmärtänyt. Tyhmä Tom.

Tämä kirja oli helppo lukea. Luvut olivat lyhyitä ja kieli hyvää.Mark Twain
Tom Sawyerin seikkailut
The Adwentures of Tom Sawyer
WSOY, 1962
p. 238
Translation by Yrjö Kivimies


From the famous episodes of the whitewashed fence and the ordeal in the cave to the trial of Injun Joe, The Adventures of Tom Sawyer is redolent of life in the Mississippi River towns in which Twain spent his own youth. A somber undercurrent flows through the high humor and unabashed nostalgia of the novel, however, for beneath the innocence of childhood lie the inequities of adult reality – base emotions and superstitions, murder and revenge, starvation and slavery.


I read this book for my World Literature course. The theme was American literature.


I liked this book. It was like American Pippi Longstoking and Emil of Lönneberga melted together. Although, the story was more cruel. I think the portrayal of childhood was very accurate. Although, it wasn't quite clear how old the boys were. My classmate said that somewhere there were a hint that the boys would have been 13 but I think that's too much because they played a lot, but I'm not sure if it was common at that times children to stay children longer than now a days when you should act like a grownup as soon as possible. Or at least keep it as a secret if you still played with dolls at the age of 10. I think that is the mentality today among the children. It's a cruel world.

I didn't like aunt Polly. She was too volatile. First she was really mad at Tom and then suddenly she praised the boy. I just didn't get it. Huckleberry Finn was at first interesting character but the more I read the book more stupid he started to seem. And I mean really stupid. He knew nothing. And I thought that Huck would have been the braver one but it turned out that Tom was the bravest one. Maybe in the second book The Adventures of Huckleberry Finn he's more brave and interesting. I need to read that book too.

I also didn't like the ending. It started as a wonderful thing, for Huck, but then Tom came and ruined it all! Why he couldn't just let Huck to live how he liked! It sounded so wonderful but Tom didn't understand it. Stupid Tom.


The book was easy to read. The chapters weren't too big and the language was good.  

2 kommenttia:

Sara kirjoitti...

It's a classic.

Believe it or not Tom Sawyer and Huckleberry Finn are banned in many schools in the US. Crazy.

Lilli kirjoitti...

I think I understand why :D It's quite rough text and it could also be some kind of satire and it could put some ideas into children's head ;)

-Lilli-