22.6.11

Taipaleenjoki / The River of Taipale

English below

Nyt on sitten ensimmäinen ooppera nähty. Ilmajoen musiikkijuhlilla olimme katsomassa ulkoilmaoopperaa, Taipaleenjoki.

Täytyy kyllä myöntää, että ei minusta vielä oopperafanaatikkoa tullut, mutta viihdyin kyllä todella. Alku oli vähän hankala kun tosiaan olin unohtanut, että oopperassa lauletaan aivan kaikki! Mutta uskon, että sekin on vain tottumiskysymys, korvani ei vain ole vielä niin tottunut siihen.

Huomasin, että pidän selvästi enemmän mieslaulajista. Jotenkin ooppera laulutyylinä sopii paljon paremmin miehille kuin naisille. Positiivinen yllätys oli kyllä, että naislaulajatkin olivat hyvänkuuloisia, minulla kun on aina pieni varautuneisuus näitä kohtaan. Mutta edelleen naisten laulanta kuulostaa jotenkin väkinäiseltä ja kamalan vaikealta. Ja kun mennään tarpeeksi ylös niin sanoista ei saa enää yhtään mitään selvää :/ Muuten kyllä olin jopa yllättynyt miten paljon sain selvää, Suomen kieli kun on aina vähän vaikea artikuloitava varsinkin laulettuna ja tiedän näyttelijöitä jotka eivät pysty artiguloimaan selvästi edes puhuessaan, joten oikein suuret kiitokset hyvistä laulajista ja selvästä artikuloinnista :)

Tarinana tuo oli varmasti hyvin erilainen ooppera kaikkien näiden klassikoiden rinnalla (kuten Taikahuilu, Carmen ja mitä näitä nyt onkaan) kertoen talvisodan taisteluista Taipaleenjoella ja varsinkin runoilija Yrjö Jylhän näkökulmasta, mutta todella upea, ja toteutus visuaalisesti varsinkin upea! Täytyy myöntää, että muutamissa kohdissa meinasin tirauttaa kyyneleen, sen verran koskettavaa oli, tosin ihan jo aiheenkin kannalta.

Muutama kohta jäi kyllä aukeamatta niin minulle kuin isännällekin. Mitä luultavammin päähenkilö näki paljon näkyjä tai unia... Mutta yksi kohta tuli kyllä täysin puskista, kohta jossa päähenkilön vaimo tulee lavalle tiukat nahkashortsit, takki ja lakki päässä raippaa heilutellen ja keikistellen kuin mikäkin dominatar. Se ei kyllä sopinut alkujaankaan muun esityksen kanssa yhteen.

Äänentoistossakin olisi ollut parantamisen varaa. Paukuista ja räjähteistä varoiteltiin mutta eivät ne nyt niin kovalla olleet. Itseasiassa ihmettelen ihmisten herkkiä korvia. Olen aina kuvitellut, että vanhoilla ihmisillä on huono kuulo (no ei ehkä kaikilla, mutta huonompi kuitenkin kuin mitä se joskus on varmasti ollut, kyllä se kuulo aina heikkenee iän myötä) ja siellä mammat vain pitelivät korviaan paukkujen alettua. Sitä alkoi miettimään, että mitenkähän huono kuulo minulla sitten on kun ei tuntunut häiritsevän... Orkesteri olisi saanut kuulua paremmin ja jotkin laulut myös. Mutta totta kai ilma syö hyvin paljon ääntä. Olimme katetulla katsomolla ja kaiuttimet olivat katteen ulkopuolella niin ei se ääni tietenkään pääse niin helposti katteen alle, tiedä sitten miten kuului eturiville. Me olimme melkein takimmaisessa.

Muuten kyllä tosiaan nautin yllättävänkin paljon ja kyllä tätä täytyy varmaan vielä kokeilla. Seuraavaksi voisi mennä katsomaan oopperataloon jotain klassikkoa. Uskon kuitenkin, että ooppera on tosiaankin suurimmaksi osaksi tottumus kysymys :)

Kauhean kallista kyllä!! Ja täytyy kyllä myöntää, että 55e lippuhinnalla ei ihan joka kaduntallaaja pääse näitä esityksiä katsomaan. En ymmärrä mikä oopperassa maksaa (tai ehkä ymmärrän, teatteria tehneenäni, mutta uskon myös, että lippuihin tulee ns. "hienosto" lisä, oopperalla kun on tietynlainen maine). Musikaalista voin kyllä maksaa sen 40-45e jos tiedän jo valmiiksi, että on uskomattoman hyvä ja kuuluisa musikaali ja jos joku tuttu on sitä jo kehunut. Mutta oopperasta en olisi vielä valmis maksamaan vähän päälle yhden päivän palkkaani. Ja tuokin oli vielä ulkoilmaooppera. Mietin vain, että missä hinnat mahtavat liikkua kun ollaan sisällä... Käsitykseni on, että ulkona maksaa aina hieman vähemmän.

-Lilli-

-----------------------------------------------------

Now I've seen my very first opera. We were at Ilmajoki's music festival to see outdoor opera, Taipaleenjoki.

I must admit it didn't made me an opera fanatic yet but I did enjoy. The beginning was very hard because I had forgot they really sang everything! But I believe I just need to get to used to it, my ears aren't just used to it yet.

I noticed I really enjoy male singers more. Somehow the singing technique fits better for men than women. Although it was a positive suprise these women where also very good singers and they had a good sound, I am always quite suspicious about them. But still the women sounded like the singing was forced and very difficult for them. And when they go high enough you don't understand a word what they are singing :/ Otherwise, I was suprised how much I did understood, Finnish is very hard language to articulate, especially when singing, and I know even actors who can't articulate properly even just speaking so I appreciate very much the good singers and their good articulate :)

The story, I believe, is very different from all these classic operas (like The Magic Flute, Carmen etc.) telling about Winter War battles at Taipale river and especially from Yrjö Jylhä's, a Finnish poet, point of view, but it was very spectacular and especially the implementation was wonderful! I must admit I almost cried in some parts, they were very moving, like the whole subject is.

Some parts although didn't quite open for me and my partner. Apparently the main character saw lots of visions or dreams... But one thing was the most peculiar, when main character's wife came to stage in short and tight black shorts, black jacket and a hat, whiping a whip and prancing like a real dominatrix. It just didn't fit into the rest of the play at all.

There was also some improvements needed in the sound systems. They were warning people about the bangs and explosions but I didn't think they were that loud. Actually, I'm really wondering  how gentle people's ears are. I've always imagined old people to have a bad hearing (well maybe not for all, but the hearing will fade with age after all) and there was these grannies who kept hands tightly on their ears when the bangs started. It made me wonder how bad hearing I must really have because it really didn't bother me... I would have liked to hear the orcherstra better and some songs too. But of course the air eats most of the sounds. We were in the covered audience and the speakers were outside the covering so the sounds didn't get in easily, although I don't know how it was in the first rows. We were almost in the last row at the back of audience.

Otherwise I really enjoyed suprisingly well and I must try this again. Next I would like to see some classic inside a operahouse. I believe I just need to get to used to it to really like it :)

It's terrible expencive though!! And I must admit with 55euros for ticket it's not for everyday folks who can see these. I don't understand why opera costs so much (or maybe I do, I've done theater myself, but I also believe there's somekind of "society" increase, after all opera does have certain rebutation). I could pay 40-45euros for a musical if I know already it's going to be very good, it's one of the classics and if someone who I know has recommended it. But I'm not ready for paying my one day salary for opera yet. And that one was even a outdoor opera. I'm just thinking what kind of prices they have indoors... I have understood it always costs a little less outdoors.

-Lilli-

Ei kommentteja: