20.6.11

Harmittaa / I'm annoyed

English below

Harmittaa ja paljon!

En päässyt Ahlmaniin opiskelemaan eläintenhoitajaksi.

Numeroita:
 • Ensisijaisia hakijoita oli 76 (olin ensisijainen hakija) ja yhteensä hakijoita oli 136
 • Aloituspaikkoja oli 20
 • Olen varasijalla 10.
 • Alin hyväksytty pistemäärä oli 25
 • Minun kokonaispistemääräni oli 22
 • Sain pääsy- ja soveltuvuus kokeista yhteensä 6/10.
  • Psykologit antoivat 2/4
  • Opettajat antoivat 2/4
  • Kirjallisesta sain 1/1
  • Käytännön tehtävästä 1½/2
Minulla ei siis ole minkäänlaista estettä opiskella alaa. Tulokseni olivat keskivertoa. Nyt vain sattui käymään niin että 30:llä muulla oli paremmat pisteet kuin itselläni. Esim. opiskelupaikan saaneiden listalla oli kaksi mukavaa tyttöä joihin tutustuinkin pääsykokeiden aikana. Heidät ja minut erottaa mitä luultavamminkin vain työkokemus ja hyvässä lykyssä heillä on hieman parempi todistus kuin minulla. Motivaatio ja halu opiskella alaa ainakin oli yhtä suuri, mitä puheista selvisi.

Minulla ei ole minkäänlaista työkokemusta juuri kyseiseltä alalta (mutta monesta muusta kyllä ja paljon muuten hankittua tietoa) eikä todistukseni oli sen kummempi (7,5 keskiarvo, minulta löytyy numerot 4-10).

Minun on nykyään entistä vaikeampi kilpailla muiden kanssa opiskelupaikasta. Olen sen huomannut 5 vuoden kokemuksella. Ja minä olen hakenut vähän kaikkialle. Ainoat paikat joihin en ole hakenut on sellaiset alat joihin tiedän olevani täysin epäpätevä enkä omista motivaatiota opiskella tai tehdä työkseni niitä (esim. sairaanhoitaja, it-ala, liiketalous, yleensäkin ottaen kaikki alat joihin otetaan paljon ihmisiä ja joita tarjotaan syksyn haussakin. Jos katsot syksyn haun listoja niin siellä on aina kaikki ne alat joihin minä en ole soveltuva).

Mistä siis kiikastaa, etten pääse koskaan kouluihin joihin haluaisin?

Haenko liian vaikeisiin aloihin? Voi olla, musiikkipuolet on ainakin vaikeita, jopa silloinkin jos osaisin teorian täydellisesti ja olisin jo melkein valmis laulaja. Yliopistoon on myös vaikea päästä ainakin minun kirjoitus- ja koetaidoillani, en ole koskaan loistanut esseiden kirjoittamisessa tai kokeiden tekemisessä. Niissä nyt aina vaan satutaan kysymään juuri niitä vääriä asioita joita juuri silloin ei tahdo muistaa, kun taas jostain toisesta asiasta voisi ehkä pystyäkin jaarittelemaan vaikka kolme sivullista. Tuuripeliä siis.

Valmistaudunko liian huonosti? Varmasti, ainakin yliopisto hakuihin olen nyt valmistautunut paljon huonommin kuin pitäisi. Mutta esim. tänä vuonna minä keskityinkin täysin tuohon Ahlmaniin, joten en edes yrittänyt kunnolla yliopistoa koska ajattelin Ahlmania "helpoksi nakiksi". Mutta Ahlmanillekaan ei pystynyt mitenkään valmistautumaan, joten ei se siitäkään tässä tapauksessa ollut kiinni. Varsinkin kun ei tiennyt mitä tuleman pitää. Seuraavana vuonna kun haen niin tiedän vähän mitä siellä tapahtuu ja osaan varmaan "valmistautua" paremmin.

Vai onko se vain niin yksinkertaista, että muilla on paremmat paperit kuin minulla? Niinhän se kai menee, enkä oikein olisi innoissani käymään lukion kursseja uudestaan, saati kirjoituksia. Ei minullakaan nyt NIIN huono todistus kuitenkaan ole, että se olisi ainut keino päästä kouluihin, ei ainakaan pitäisi olla. Työkokemusta voisi kyllä olla, ja juurikin esim. eläintenhoidon saralta. Vaan kun sekin tuntuu aina olevan kauhean vaikeata hankkia. Minulla ei ole ollut onnea myöskään työhön pääsyssä. Työharjottelu olisi varmasti hyvä juttu mutta en vain millään haluaisi taas mennä työvoimatoimistoon juttelemaan ja täyttelemään niitä iänikuisia lappuja ja lippuja ja turhautumaan kun ei ymmärrä taaskaan mistään mitään.

Minut on lannistettu. Motivaatiota ei ole. Itkin melkein koko päivän perjantaina kun taas sain tietää etten päässyt kouluun. Yksinkertaisesti en enää jaksaisi sitä stressiä joka kouluihin hakeminenkin minulle tuottaa. Joka kevät ja joka syksy, vaikka syksyisin en enää edes hae kouluihin. Ei minun ole mitään syytä hakea sellaisiin koulutuksiin joihin en tosissanikaan halua, vain sen takia, että olisi pakko.

En jaksa enää uskoa, että vielä jossain vaiheessa pääsen kouluun johon haluaisin tai edes sellaiseen paikkaan töihin josta pitäisin todella. Niin monet kerrat olen lähtenyt pääsykokeista ja työhaastatteluista hyvillä mielin ja toivoa täynnä, että nyt kerrankin tärppää! Vaan kuinkas sitten käykään. Seuraavaksi sitä jo taas itketään ja yritetään väkisin saada se motivaatio takaisin, että jaksaisi alkaa uudestaan etsimään koulupaikkaa/työpaikkaa ja valmistautumaan pääsykokeisiin.

En ymmärrä sitä, että tarvitset työkokemusta päästäksesi kouluun opettelemaan asioita juurikin sitä varten, että pääsisit töihin. Enkä ymmärrä sitä, että sinulla pitäisi olla työkokemusta tai koulutusta ennen kuin pääset edes mihinkään töihin. Mistä minä saan sitä työkokemusta jos minua ei oteta minnekään töihin juuri työkokemuksen tai koulutuksen puutteen takia ja miten minä pääsen kouluun jos aina kaikki menevät minun edelleni joilla sitä työkokemusta kuitenkin jo on?

Noh, katsotaan nyt miten käy. Minä soittelen ennen koulun alkua ja kyselen peruutuspaikkoja. Ja onhan minulla vielä se yliopiston informaatiotutkimus. Mutta en usko, että sinne pääsen, koe meni ihan kohtalaisesti mutta ei niin hyvin että se riittäisi.

Ei kai auta muu kuin lukea informaatiotutkimuksen pääsykoekirjaa koko vuoden ja toivoa, että sitten menisi koekin paremmin ja täytyy vain kokeilla seuraavana vuonna uudestaan Ahlmanille, en tosin näe miksi ne minua silloinkaan ottaisivat, siellä on kuitenkin aina joku jolla on paremmat todistukset tms. Tosin voisin yrittää hankkia sitä työkokemusta jolloin ehkä pisteet nousisivat, mutta sitä en pysty kuitenkaan takaamaan, että sellaista saisin.

Alkaa ikäkin kohta painamaan. Suunnitelmiini kun ei kuulunut opiskella kovin vanhaksi mutta näköjään täytyy vain tyytyä siihen, että joko opiskelen vielä vanhempanakin, lykkään entistä kauemmas lastentekoa (jos nyt ylipäänsä semmoisia onkaan koskaan tulossa) tai sitten yksinkertaisesti minulla ei tule olemaan ammattia ellen perusta yritystä, mikä se sitten olisikaan (ja oloa ei helpota se, että lukee kavereiden ja vanhojen luokkakavereiden valmistumis hihkutuksia Facebookissa, suurin osa meinaan valmistuivat joko viime vuosina tai tänä vuonna tai valmistuvat 1-2 vuoden päästä kun minä taas en ole päässyt edes kouluihin).

En tosissanikaan tiedä mitä tulevaisuus tuo taas tullessaan ja se vain pelottaa entisestään.

-Lilli-

----------------------------------------------------------

I'm very much annoyed!

I didn't get to Ahlman to study for to be animal attendant.

Numbers:
 • There were 76 first rank applicants (I was one of them) and total 136 applicants
 • 20 were accepted in the school
 • I'm the 10th in line waiting to get calling off place to the school
 • The lowest points you have to have to get to school were 25
 • Mine points were 22
 • From the entrance exam and suitability test I got 6/10
  • From the psychologists I got 2/4
  • From the teachers I got 2/4
  • From the writing exam I got 1/1
  • From practice task I got 1½/2
So I don't have any real obstacles to study this subject. My results were average. It just happend to be there were 30 others who had better points than I had. For example there were two nice girls which I get to know in the entrance exam day who were in the list of selected. The difference between them and me is probably that they have more working experience and maybe a better certificate than I have. Motivation and desire to study the subject are the same, at least what I found speaking with them.

I don't have any working experience in this subject (but I do have experience in many other things and I have lots of other knowledge from the matter) and my certificate isn't anything special (7,5 average, there are all the numbers between 4-10).

It's getting harder and harder for me to compete for student place with the other applicants. I've noticed it with 5 years experience. And I've been applying for many different places. The only things I haven't applied for is those subjects for which I know to be totally unqualified and I have no motivation to study it or work in it (like health care, information technology, business economics or any those subjects where they try to get a lot of people to study and which are offered mostly also in the autumn to apply for. If you look the list of education possibilities they are offering you in the autumn there's all the subjects for which I'm not applicable.)

So what's the reason I don't get to schools I want to?

Do I apply for too difficult subjects? Maybe, the music education at least is hard enough even if I would know the music theory perfectly and would already be almost professional singer. It's also hard to get in the university at least with my writing and examn talents, I've never been good at writing essays or making examns. They always asks the wrong questions which one you don't remember just right then when you would remember a lot from the other things which weren't asked. It's totally luck thing.

Do I prepare badly? Probably, at least this year I've been prepared very badly for the university's examn than I really should have. But I was consentrating in the Ahlman so I wasn't really trying properly in the university because I was thinking Alhman to be "piece of cake". But I couldn't do any preparations for the Ahlman so it wasn't that which didn't get me there. Especially because I really didn't know what it would be like there. Next year I know a little bit better what's going to happen so I can "prepare" better.

Or was it just simple as that, the others just had better papers than I had? That must be it, but I'm not very enthusiastic to study high school courses again not to mention to do again the matriculation examination. I don't have THAT bad certificate so the re-doing high school would be the only option to get to school, and it shouldn't. I should have working experience, although, and especially in the animal attendant tasks. But that too seems to be very hard to get. I haven't been lucky with getting jobs either. Practical training would be good thing I think, but it's just so frustrating to go to the employment agency again to talk and to fill up some papers and get frustrated when I don't understand things.

I've been dispirited. I have no motivation. I cried almost the whole day on Friday when I get to know I didn't get to school. Simply I just can't stand the stress anymore which is caused by the whole applying to the schools thing. Every spring and every autumn, although I now stopped applying on autumns. I don't see reason to apply to somewhere I really don't want to, just because I have to.

I'm not able to believe anymore I would someday get to school where I want to, or get job which I would really like to do. So many times I've left from the entrance examn or job interview with smile on my face and full of hope that this time I nailed it! But what will happen. Again I cry and force the motivation to come so I could again start looking for school/working place and prepare for the entrance examns.

I don't understand why you have to have working experience so you could get to school to learn things so you could get to work. And I don't understand why you should have working experience or education before you get to work anywhere. Where do I get the working experience if they don't take me to work because my lack of working experience or education and how do I get to school if those others with working experience will always be ahead of me?

Well, let see what happens. I will phone to the school before it begins and ask for called offs. And I still have that university. But I don't think I get there, the examn went ok but that's not enough.

I'll just have to read the university's entrance examn book this whole year and hope next time I'll do better and I will apply to the Ahlman next year again, although I don't see why they would take me there even then, there's always someone which has a better certificate or something than I. Although I could try to get that working experience if that would help my points to rise up but I can't guarantee I get anything.

Soon I will have an age matter too. Studying for very old wasn't my plan but apparently I must settle for it that I will study older than I would like, I have to also postpone the possible child more far away (if there is overall ever coming a child) or then simply there just won't be a occupation for me or at least if I don't start my own company, what ever it would be (and it's not easy to read friends and old school mates statuses in the Facebook where they are cheering their graduations, many of them graduated previous years, this year or are graduating in the next 1-2 years while I'm not even able to get to school).

I really don't know what there will be in the future and it just scares me more.

-Lilli-

Ei kommentteja: