22.6.11

Adolf Ehrnrooth & Marja-Liisa Lehtonen - Kenraalin testamentti / Adolf Ehrnrooth & Marja-Liisa Lehtonen - The Testament of a General

English below

Paljon oli samaa tässä kirjassa kuin jo aikaisemmassa lukemassani Ehrnroothista kertovassa kirjassa. Mutta ei se haitannut. Sen verran mielenkiintoista luettavaa.

Huomasin tässä yhden kohdan joka sopisi EU:llekin vaikka kohdassa puhutaankin Neuvostoliitosta: "Ei sellainen monien eri kansallisuuksien muodostama ryhmittymä voi pysyä pystyssä. On utopiaa edes kuvitella niin."
Eihän sellaiset ole koskaan pysyneet kasassa: Rooma, Napoleon, Hitler, Neuvostoliitto, EU, kaikkia näitä yhdistää idea monien eri maiden ja kansallisuuksien yhteen sulattaminen, jotka ovat lopulta kaatuneet omaan mahdottomuuteensa, myös EU näyttää kovaa vauhtia olevan menossa alamäkeen ja täytyy tunnustaa, että minä tiesin sen jo aikoja sitten ettei EU tule kestämään.

Muitakin hienoja asioita sanottiin kirjassa joka on kirjoitettu 1993 mutta ne silti pitävät paikkansa vieläkin. Ehrnrooth korostaa miten tärkeää olisi pitää puolustusvalmiutta yllä. Me emme tienneet, että sota on tulossa kun Talvisota alkoi, pikemminkin "herrat" olivat olleet sitä mieltä, että Suomella ei ole vihollisia ja näin koko armeija oli laiminlyöty. Tällä hetkellä tapahtuu samaa. Kukaan ei usko, että Suomella olisi vihollisia ja armeijaa laiminlyödään. Juuri luin uutisotsikon joka kertoi asepalveluksen lyhenevän neljään kuukauteen! Ja vähän aikaa sitten miehet olivat huolissaan, että armeijan leikkaukset vievät heiltä kertausharjoitukset.

Voi olla, että Suomella ei näyttäisi olevan vihollisia tällä hetkellä mutta se ei silti tarkoita etteikö niitä olisi. En tiedä muista mutta minä olen edelleen hieman peloissani Venäjästä. En osaa selittää miksi, mutta minulla on aina sellainen pelko, että Venäjä vielä yrittäisi jossain vaiheessa saada Suomen. Ja jos ei Venäjä niin sitten terroristit huomaavat pienen Suomen. Joka tapauksessa, jotta pystymme puolustamaan omaa pientä maatamme tarvitsemme aseita ja varusteita ja ihmisten kouluttamista.

Olen todellakin asevelvollisuuden kannalla. Mutta kunnioitan myös siviilipalvelukseen meneviä ja totaalikieltäytyjiä. Ja minun mielestäni myös naisilla pitäisi olla jotain vastaavaa. Toki nainen voi mennä armeijaan jos haluaa mutta itse ainakin haluaisin jotain muutakin vaihtoehtoa, vaikka jonkin sortin "Lotta koulutusta", mitä se sitten ikinä pitäisikään sisällään.

Ehrnroothin tutuin sanoin: "Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille. Se on puolustamisen arvoinen maa ja sen ainoa puolustaja on Suomen oma kansa."

Toivon mukaan uusi hallitus myös toteuttaa tuota sanontaa, toimisi niin, että Suomi olisi todellakin hyvä maa, itsenäinen maa, ja että se myös pysyy sellaisena. Tämän hetkinen tilanne on jotenkin vain sekavaa hallinnon ja politiikan saralta varsinkin ja täytyy myöntää, että hieman pelottaa uuden hallituksen aikomukset.

Nyt uuden kirjan kimppuun: Anne Farrell: Meidän sakki uurastaa

-Lilli-
----------------------------------------------------------------

There were a lot of same things as there was in the another book I read about Ehrnrooth. But it didn't bother me. It was so interesting to read.

I noticed one part which could fit well to European Union as well, although it's ment to Soviet Union: "With so many different nationalities in same faction, it's not possible to stand. It's utopia to even imagine like that."
Those have never stand up: Rome, Napoleon, Hitler, Soviet Union, European Union, all of these combined the idea to melt different countries and nationalities together and all of them have fallen in their own impossibilities, also European Union is going fast downhill and I must admit I knew it a long time ago it won't last long.
There were also other fine sayings too in the book which was written on 1993 but yet still there were things that were true even nowdays. Ehrnrooth higlighted how important it is to keep our defence ready. We didn't know there was going to be war when Winter War started, rather the "lords" thought Finland didn't have enemies so the whole army was neglected. It's happening again. Nobody thinks Finland has enemies and army is neglected. I read a headline which said they are going to shorten military service to four months! And a while ago men were worried for their military refreshers because of the cuts in the army.

It might it seems right now that Finland doesn't have enemies but that doesn't still mean there aren't any. I don't know about others but I'm still a little bit scared of Russia. I can't explaine it, I just have this fear Russia will try to get Finland again. And if it's not Russia maybe the terrorists soon notice the little country called Finland. Anyway, so we can defence our little country we need weapons and equipments and train our people.

I'm really supporting the military service. But I also respect those in the non-military service and total objection. And I would like there to be something for women too. Of course women can go to the army nowdays but I would like some other option like some sort of "Lotta education", what ever it would be.

With the well known words of Ehrnrooth: "Finland is a good country. It's best for our Finns. It's worth of defence and the only defenders are the people of Finland"

I hope the new government will fulfill this saying, I hope they act so the Finland really would be a good country, independent country and it would also stay like it. Current situation is really confusing especially the government and politics and I must admit it little bit frightens me what the new government is up to.

Now starting a new book: Anne Farrell: Eight Days at Guara

-Lilli-

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Ja minun mielestäni myös naisilla pitäisi olla jotain vastaavaa. Toki nainen voi mennä armeijaan jos haluaa mutta itse ainakin haluaisin jotain muutakin vaihtoehtoa, vaikka jonkin sortin "Lotta koulutusta", mitä se sitten ikinä pitäisikään sisällään."

Etkö ole vielä löytänyt Maanpuolustuskouluksen kursseja (ks. www.mpky.fi), Naisten valmiusliittoa tai sotilaskotitoimintaa? Nuo ovat tietysti vapaaehtoista eivätkä vastaa sikäli naisten asevelvollisuutta, mutta sieltä kuitenkin löytyy kursseja lottatehtävien tyyppisestä koulutuksesta kiinnostuneelle, armeijaa käymättömälle naiselle. Olemalla aktiivinen tuossa toiminnassa voi ymmärtääkseni päästä esim. maakuntajoukkojen tukitehtäviin ja jopa saada kriisiajan sijoituksen, vaikkei ole armeijaa käynyt.

Lilli kirjoitti...

Voi, enpä ole tuollaista koskaan tiennytkään! Kiitoksia tiedosta Anonyymi, kuka sitten oletkaan! Täytyypä käydä tutkimassa mitä tarjotaan :)

-Lilli-