20.1.11

Joulu / Christmas

English below

Hieman tulee myöhässä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Pieni katsaus minun Jouluuni:

Joulumme alkoi 22.12 jolloin matkasimme isälleni Laitilan Seppälän kylään. Kävimme Forssan kautta viemässä lahjoja veljelleni ja hänen perheelleen (Hervanta-Forssa-Seppälä 240km). Matkaan meni varmaankin neljä tuntia, tai enemmänkin. Jouduimme pyörimään Forssassa etsien kauppaa josta saisimme jotain putkistonavaajaa. Isä kun soitti, että hänellä on paskaputki jäässä ja tarvittaisiin jotain ainetta sen avaamiseksi.

Oli mielenkiintoista olla isällä kun vessaan ei päässyt. Muuten ihan ok. 23. päivä kävimme ystäväni kanssa kahvilla Kortelan ABC:llä ja vaihtamassa kuulumisia (ja minä annoin lahjan samalla. Seppälä-Kortelan ABC-Seppälä n.48,2km). Tuona päivänä odotin myös toista ystävääni saapuvaksi jo aamulla, mutta hänestä ei kuulunut mitään koko päivänä, joten lahja on edelleen minulla odottamassa seuraavaa näkemistä. Alkusuunnitelma oli, että olisimme menneet samalla matkalla vielä poikkeamassa Taivassalossa, jossa ystävä asuu, mutta matka olisi tullu aivan liian pitkäksi ajettavaksi niin päätimme olla menemättä ja pyysin ystävääni tulemaan käymään, mutta hän ei ehtinytkään.

Illalla lähdimmekin kohti Turkua äitini luokse (Seppälä-Kohmo 77km). Minä ajoin pitkästä aikaa. Sujui vallan mainiosti. Myöhemmin kuulin, että isällä oli ollut putket jäässä koko Joulun :( Oli joutunut Joulun jälkeen tilaamaan putkimiehen ja hänelläkin oli ollut ongelmia putken avaamisessa. Mutta onneksi saivat sen auki.

Aatonaattoilta oli oikein mukava. Äidin kanssa höpistiin ja juotiin herkullista glögiä.

Aatto oli melkein samanlainen kuten kaikki aatot yleensäkin kotona äidin luona. Tällainen on minun aattoni:
7:00 kello herätti mutta muistaakseni nukuin vielä tunnin
7:50 siirryin olohuoneeseen, hipi hiljaa etten herätä äitiä, katsomaan Tonttu Toljanterin joulukalenterin ja alkavaa Joulupukin kuumalinjaa. Äiti ja isäntä heräilivät siinä pikkuhiljaa ja äiti alkoi keittämään puuroa. Syötiin pientä aamupalaa ja juotiin kahvia vielä ennen kun puuro oli valmis
n. 10:00 puuro oli valmis ja syötiin "toinen aamupala" :D
n. 11:30 Joulupukin kuumalinja loppui ja Lumiukko alkoi
12:00 Suomen Turku julisti Joulurauhan joka piti myös katsoa. Sen jälkeen menimme saunaan ja laitoimme itsemme juhlakuntoon
15:00 Siskoni muksuineen tulivat syömään
n. 17:00 Siirryimme siskolleni Littoisiin ja joimme kahvit
n. 18-19:00 (en muista tarkkaa aikaa) "Joulupukki" kävi, eli jaoimme lahjat. Niitä siinä sitten avattiin ja ihmeteltiin
n. 21:00 lähdimme minä, isäntä ja äiti äidille ja siellä vielä syötiin hieman ja juotiin glögiä. Isäntä ruksasi äidin koneen kuntoon, minä ja äiti tiskasimme. Ja sitten jo nukuttiinkin. (päivän matkat n. 15,6km)
.
Siinähän se Joulu sitten menikin. Joulupäivänä heräsimme 7 aikaan, söimme riisipuuroa ja lähdimme ajamaan kohti Tamperetta ja sieltä vielä eteenpäin kohti Kurikkaa isännän vanhemmille. Minä ajoin. Ei ollut ristin sieluakaan missään! Oli todella mukava ajaa vaikka välillä taistelinkin väsymystä vastaan. Pidimme pienen tauon kotona (Kohmo - Hervanta 162km) ja jatkoimme joskus 12 maissa matkaa Kurikkaan, tällä kertaa isäntä ajoi ja minä nukuin melkein koko matkan, enkä millään meinannut herätä edes perille päästyämme (Hervanta-Kurikka 177km). Syötiin, käytiin saunassa, avattiin lahjat jotka Joulupukki oli tuonut Kurikkaan, levättiin ja käytiin isännän veljen perheen luona kahvilla. Siinä se Joulupäiväkin meni.

Tapaninpäivänä nukuimme pitkään. Väsytti jo todella paljon. Käytiin isännän mamman luona kahvilla, syötiin isännän vanhemmilla ja joskus 16-17 maissa lähdettiin (pahimpaan mahdolliseen aikaan). Keli oli järkyttävä. Lunta tuli. Autoja oli aivan liikaa. Matka kesti puolta enemmän kuin normaalisti. Ei kelissä muuten mitään vikaa ollut mutta hidastelijat ja rekat oli niitä pahimpia. Lumi oli erittäin pöllyväistä ja varsinkin rekkojen takana oli mahdotonta nähdä eteensä. Miksi rekkojen piti olla juuri silloin liikenteessä? Ohituskaistat olivat aivan kamalia kun aura ei ollut käynyt tai sitten oli käynyt auraamassa vain toisen puolen. Ehjin nahoin kuitenkin selvittiin kotiin. Melkein suoraan menimme nukkumaan. Maanantaina isäntä meni töihin.

Väsynyt, hyvin väsynyt Joulu oli. Kiireinen ja liikaa ajamista. Joulupäiviä aivan liian vähän. Eikä tämä helpotu seuraavanakaan Jouluna, yhtä vähän päiviä on silloinkin. Tällainen reissaaminen periaatteessa kävisi silloin kun aattokin olisi vaikka keskiviikkona jolloin puolet viikosta olisi lomaa, mutta tällainen nopea Joulu ei toimi tällä ajomäärällä. Yksinkertaisesti meidän täytyy keksiä jotain muuta.

 1. Joko vietämme Joulumme vain yhdessä paikkaa (jolloin ne joiden luona emme ole,pahoittavat mielensä, vaikka vaihtelisimmekin paikkaa joka vuosi).
 2. Vietämme Joulun kotona kahdestaan (jolloin kaikki pahoittavat mielensä, tosin uskon, että me saattaisimme jopa nautti jonkin verran).
 3. Tai olemme erossa Jouluna, minä omien vanhempieni luona Laitilassa ja/tai Turussa ja isäntä omiensa Kurikassa (joka sitten taas ei miellytä meitä millään lailla).
  Asia myös hieman helpottuisi ellei molemmissa perheissä olisi sisaruksenlapsia/kummilapsia joiden kanssa varsinkin haluaisi viettää Joulua, varsinkin kun ovat vielä kovin pieniä.

  Joulu on siis ongelma :( Vaikka kuinka sitä rakastankin niin tämä aiheuttaa stressiä, jos nyt ei mikään muu.

  Yhteensä kilometrejä tuli neljän päivän aikana n. 720km. Bensaankin kului mukava summa rahaa. Google maps antaa polttoainekulutus arvioksi 98,87€ ja varmaan lähellä tuota summaa liikutaankin.

  Mutta onneksi sai sentään ihania lahjoja ja kaiken kukkuraksi hyvää ruokaa!

  Paras kaikista taisi olla miehen hankkima OMPELUKONE! Nimesin sen Velluksi. Olen sitä jo kokeillut kangaspalaan mitä kaikkea se tekeekään ja minulla olisi tuolla yhdet housut lahkeiden lyhennystä odottamassa. Ja kunhan täältä muutetaan niin varmasti olisi ainakin verhojen ompelua tiedossa. Ja tiedä vaikka innostuisin kokeilemaan tekemään itselleni jotain vaatteitakin, nyt kun se olisi mahdollista. En vain tiedä uskallanko luottaa omaan vaatteidenteko taitooni, se kun oli niin kovin vaikeaa yläasteella jolloin viimeksi olen jotain yrittänyt tehdä. Mutta jos en osaa niin aina voin kysyä apua äidiltä joka on tehnyt paljon, siskolta joka on ompelija ammatiltaankin (tosin tehnyt hyvin vähän mitään enää sen jälkeen kun valmistui xD) tai sitten isännän äidiltä joka myös on tehnyt paljon (olikohan jopa ammattina joskus... en muista)

  Hyväksi todettu lahja on myös pinnoitettu kattila äidiltä! Nyt en enää polta maitopohjaisia ruokia pohjaan!! On ollut käytössä jo ja todettu ihanaksi! Pitäisi keitellä riisipuuroa ja tehdä pakastimessa olevasta piirakkataikinasta Karjalanpiirakoita kun sain myös puikan, kiitos siskon.

  Sain myös sen kauan havittelemani KEITTIÖVAA'AN ja se onkin ollut myös jo suuressa käytössä. Saippuaa en tosin ole vielä tehnyt, puuttuu ainekset, mutta enköhän sitäkin vielä jossain vaiheessa tee uudestaan.

  Seuraavaa Joulua odotellessa. Tiedä sitten missä päin Suomea/maailmaa sitä silloinkin taas on.

  -Lilli-

  p.s kun puhun kahvittelusta tai "kävimme kahvilla" jne. niin tarkoitan, että muut juovat kahvia ja minä teetä. En ole oppinut juomaan kahvia koskaan ja tuskin enää opinkaan mutta on paljon helpompi puhua kahvittelusta kuin kahvista ja teestä.
  Siinä on rakas Velluni (kuva Pixmaniasta) / There's my dear Vellu (picture from Pixmania)


  A little bit late, but better late than at all.

  A little review to my Christmas:

  Our Christmas started 22nd of December when we travelled to my father to Laitila in Seppälä village. We went through Forssa to took presents for my brother and his family (Hervanta-Forssa-Seppälä 240km). It took for us about four hours, maybe even more. We had to circle around Forssa for awhile to find some place where we could find something substance to open the plumbing. Father called us and told his toilet plumbing was clogged and he needs something to try open it.

  It was interesting to be at my father when you couldn't use the toilet. But otherwise it was ok. On 23rd we went for a coffee and chat with my friend to Kortela ABC (and I gave her my present. Seppälä-Kortela-Seppälä about 48,2km). That day I was also waiting for my other friend to visit on the morning but I didn't hear anything about her the whole day. The beginning plan was to visit her at Taivassalo, where she lives but it would have been too long trip to drive in a one day so we disaded not to go and asked my friend to visit us instead but apparently she didn't have time after all. I still have her present which I'll give to her when we see next time.

  On the evening we left to drive Turku to my mother (Seppälä-Kohmo 77km). I was driving for a very long time. It went excellent. Later on I heard father didn't manage to open the plumbing so it stood clogged the whole Christmas :( After Christmas he had to call plumber and even he had difficulties to open it. But luckily they finally manage.

  It was a really nice evening. We talked with my mother and drank delicious mulled wine.

  The Christmas Eve was almost like the other eves what they usually are at my mother's. This is my Christmas Eve:
  7:00am the clock awakes me but I think I continued sleeping about an hour
  7:50am I tiptoed to living room so I wouldn't wake up my mother and started to watch TV. There was coming Tonttu (Elf) Toljanteri's Advent Calendar and when it was finnished there was starting Santa Claus's Hot Line. My mother and my partner were waking little by little and my mother started to make Christmas porridge (rice pudding). We ate a little bit breakfast and drank coffee before the porridge was ready.
  about 10:00am the porridge was ready and we ate the "second breakfast" :D
  about 11:30am The Santa's Hot Line ended and Snowman started
  12:00pm Finland's Christmas Town Turku pronounced the Christmas peace starting which we have to watch. After that we went to sauna and made ourselves festive.
  3:00pm My sister and her children came for a Christmas meal.
  about 5:00pm we moved to my sister to Littoinen and drank coffee there.
  about 6-7:00pm (I can't remember the exact time) we shared the presents, opened and wondered them.
  about 9:00pm  me, my partner and my mother left from my sister and at my mother's we ate a little bit and drank mulled wine. My partner fixed my mother's computer and me and my mother washed the dishes. And then we already went to sleep. (The day's trip was about 15,6km)
  Well there the Christmas went. On Christmas Day we woke up near 7am, ate porridge and left towards Tampere and from there we would continue to the Kurikka for my partner's parents. I was driving. There wasn't a single soul anywhere! It was really nice driving, although sometimes I really had to fight over tiredness. We had a little break at home in Tampere (Kohmo-Hervanta 162km) and we continued driving about 12pm to Kurikka, this time my partner was driving and I was snoring almost the whole drive and I couldn't wake up properly even when we were at the destination (Hervanta-Kurikka 177km). We ate, went to sauna, opened presents which Santa had left there, rested and visited my partner's brother and his family. That's the most of The Christmas Day.

  On the Boxing Day we slept long. We were really tired. We visited my partner's grandmother, ate at his parents and about 4-5pm we left back to home (the worse time you could think of). The weather was shocking. It was snowing hard. There were too many cars on the road. The drive took us much more time than it usually. The weather wasn't the worst thing but the other laggard drivers and especially the trucks. The snow was very puffy especially if you were behind a truck when it was impossible to see in front of you. Why they have to be on the round just right now? Overtaking lanes were in terrible condition because plough didn't have been there or it just had ploughed the other side. We still manage to get home in one piece. And we went almost straight to the bed. My partner had to go to the work on Monday.

  It was tired, very tired Christmas. Busy and too much driving. There were too few Christmas days. And this isn't going to be more easy next Christmas either, there will be still too few days. This kind of trip is basically possible when Christmas Eve would be on Wednesday when the rest of the week would be holiday, but this kind of speed Christmas won't work with this much driving. Simply we have to think something else.

  1. We could spend our Christmas in one place (when the others will hurt their feelings because we are not coming to them, although we would change the place every year).
  2. We could spend our Chistmas together at our own home (when everybody hurts their feelings, although I believe we would even enjoy the Christmas for a bit)
  3. Or we could be separated on Christmas, I with my parents at Laitila or/and Turku and my partner would be with his parents at Kurikka (which doesn't please us).
  It also would be easier if there wasn't, in both families, nephews/nieces/godchildren, with we both would like to spend our Christmas, especially when they still are young.

  So the Christmas is a problem :( Although I really love Christmas, this will give me a stress, if anything else doesn't.

  Altogether we were driving about 720km in a four days. I bet the total sum for our gas bill is great. Google maps gave us estimate for our gas usage and it was about 98,87euros and probably it is near that in the reality too.

  But atleast I got wonderful presents and above all delicious food!

  The best of all presents was my partner's and it was SEWING MACHINE! I named it Vellu. I have already tried it in a peace of cloth what everything it can do and I would have in my closet one trousers which are waiting to be shortened. And when we are moving, I'm sure there is going to be atleast curtains to sew. And you'll never know if I would get excited on doing clothes for myself, now when it's possible. I don't know if I can count on my talent making of clothes, it was quite hard in upper secondary school where I last tried of making something. But if I don't know how to do something I can always ask help from my mother who has made a lot of clothes, from my sister who's occupation is sewer, although she's never done her occupation when she graduated, or from my partner's mother who also has made a lot of clothes (I'm remebering it was her occupation also... I'm not sure).

  I also got a wonderful present from my mother, a pot with coating! Now I won't burn the foods containing milk to the bottom!! It's already been in use and I love it! I should make rice pudding and take the rye dough from the freezer and make some Karelian pasties now when I also have a certain roll for it, thanks to my sister.

  I also got a kitchen scale which I've been wanting for a while and it's already been in a big use. Although I haven't made soap yet, lack of ingredients, but I will make it someday again.

  Waiting for next Christmas already. Nobody knows where I will be then.

  -Lilli-

  p.s when I'm talking about coffee or "we went to have coffee" etc. I mean everybody else is drinking coffee but I drink tea. I've never learnt to drank coffee and I don't think I ever will anymore but it's easier to just say coffee than coffee and tea.

  1 kommentti:

  Honey the Great Dane kirjoitti...

  Hi Lilli - I really enjoyed reading about your Christmas - although I agree - my God - TOO MUCH DRIVING!!! And in such terrible weather conditions too! I don't know how you did it - you must have been so exhausted.

  I can totally sympathise with you about the many families in different places - in our case, different countries! - and we also used to spend a lot of our holidays in a mad, stressful rush trying to see everybody but to be honest, in recent years, we have decided to become a bit more selfish, even if it means it might hurt people's feelings because it is just too tiring/stressful (and also too expensive in our case with plane tickets) to keep tryign to see all the family all the time - and this should be your own holiday, really, to rest and relax!

  But anyway, it sounds like you had a wonderful festive time with your family. I love your descriptions of all the things you did - mmm, I LOVE mulled wine! And that rice porridge for breakfast sounds very interesting - how funny, the Taiwanese also eat a kind of rice porridge for breakfast! Do you have it plain? Is it sweet or savoury? We have ours plain but with savoury accompanients, like pickle and shredded pork and salty egg - I really love it although I can't really eat it unless I'm back in Taiwan (it is too much trouble to cook it myself and anyway, I can't get those special pickes & things overseas).

  Hope you enjoy your new pot!

  Hsin-Yi (& Honey the Great Dane)