17.1.17

Elina Koivunen - Kuninkaalliset / Royals

English below

Koivunen, Elina
Kuninkaalliset
Otava, 2008
s. 319

Kuvaus takakannesta:

Millainen nainen Kleopatra oikein oli? Miten Norjan kruununprinsessa Märtha lumosi presidentti Rooseveltin? Kuinka julkisuus vaikuttaa nykyajan kuninkaallisten elämään?

Herkullisesti kuvitettu, viihdyttävä lukupaketti yhdistää historia- ja faktatiedot sekä kiehtovat tarinat kuninkaallisten usein merkillisistä ja kohtalokkaista elämänvaiheista. Mukana on Euroopan nykyisten kuningasperheiden lisäksi muun maailman kuninkaallisia - sekä edustava joukko menneiden aikojen mielenkiintoisimpia kruunupäitä. 


Tämä oli erittäin mielenkiintoinen kirja. Kirjasta on olemassa uudempikin painos jossa on esimerkiksi Kate Middletonkin jo mukana.

Jo alkusanoissa pohditaan miksi kuninkaalliset kiehtovat ihmisiä. Kirjaa lukiessa mietin samaa itsekin. Vaikka lapsena useammin leikin palvelijaa kuin prinsessaa, en minäkään ole voinut välttyä haikailusta kuninkaalliseksi. Mielikuvitusleikkejä on käyty niin yllättävistä sukulaisista, kartanoperinnöistä kuin kohtaamisista Englannin prinssien kanssa. Huomaan myös nykyään lähteväni kuninkaallisten matkaan aina kun nämä nousevat julkisuuteen milloin minkäkin asian takia.

Tavallaan ymmärrän miksi kuninkaallisten elämää pidetään saavuttamisen arvoisena, hohdokkaana ja unelmoitavana. Kuninkaalliset ovat rikkaita (monet ainakin ovat), he ovat etuoikeutettuja, asuvat hienoissa linnoissa, pukeutuvat siististi, näyttävät kauniilta. Mutta jos minun mielipidettä kysytään niin siihen se sitten loppuukin.

Eräänlaisena perfektionistina pidän omalla tavallani kaikenlaisista etiketeistä ja ehkä jopa nipottamisesta jota kuninkaallisuuteen liittyy. Mutta toisaalta taas se on kyllä aivan kamalaa. Tavallaan tulevaisuutesi on päätetty puolestasi lapsesta asti, varsinkin jos olet kruununperillinen ja vaikka et olisi niin silti sinun pitäisi olla kaikissa asioissa täydellinen koska jos et ole, media ottaa sinut hampaisiisi ja aiheutat hallaa muulle perheellesi. Englannin kuninkaalliset ovat varmaan parhaiten tunnettuja ja heidän ammattinsa oikeastaan voisi kiteyttää sanaan julkkikset. Ammattijulkkiksia jo lapsesta asti. Et voi myöskään varsinkaan kruunuperillisenä harjoittaa mitään ammattia. Jos haluaisit kokiksi ja perustaa ravintolan, niin toki voit käydä koulua ja se kai on suvaittavaakin, mutta ravintolaa et voi koskaan perustaa. Eikä kyllä siihen olisi aikaakaan kun edustustehtävät vievät suurimman osan ajasta. Mitä lie nämäkin sitten ovat kun tuntuu että ne vievät koko perheen aikaa niin ettei muuhun tunnu jäävän aikaa...

Voiko kuningas tai prinsessa vain heittää joskus jalat sohvalle, pukeutua pyjamaan koko päiväksi ja katsoa Pikku Britanniaa syöden suklaata? Mitä tapahtuisi jos kruununperillinen ilmoittaisi olevansa julkihomo? Mitä jos perheestä joku on pahemmanlaatuinen introvertti? Miten hän ikinä pärjää edustustehtävissä ja miten kamala elämä on jos joutuu tekemään asioita joita vihaa? Mitä jos rakastuisit oikeasti ihan vain tavalliseen ihmiseen, jos ne porvaritkin ovat vähän kyseenalaisia? Mitä jos perheessä on ateisteja tai jopa kruununperillinen on ateisti? Onko kuninkaallisilla sananvapautta loppupeleissä? Onko kuninkaallisilla tuttavapiireissä ketään muita kuin aatelisia ja porvareita? Miten vaikeaa on löytää "sopiva" aatelinen puolisoksi joka ei olisi edes kaukaista sukua (tuntuu, että kaikki Euroopan kuninkaalliset ovat jotain sukua keskenään ja sukulaisia löytyy varmasti myös muista aatelisista)? Miten kuninkaalliset viettävät lopulta täyttä vapaa-aikaansa? Miksi kuninkaallisilla ei ole kehitysvammaisia lapsia, vai onko nämä vain saatu niin hyvin pysymään pois julkisuudesta ettei kukaan tiedä heistä (en yhtään epäile etteikö näitä olisi myös tapettu ammoisina aikoina, ehkä joskus abortoitukin?)? Toki "vähä-älyisyydestä" on puhuttu jodenkin kohdilla mutta mitä tämä sitten lopulta tarkoittaa? Sairauksiahan kuninkaallisilla on vaikka muille jakaa, varmasti, lähisukulaisten naimisesta johtuvia ja verenvuototautia nyt yleisin tiedossa oleva joka on lähtöisin Englannin Victoriasta kuulemma. Sairauksista harvemmin kuitenkin puhutaan, joskus ylittävät uutiskynnyksen esim. anoreksia Ruotsin prinsessa Victorialla.

Niin paljon kysymyksiä, Vähän vastauksia. Sinänsä ymmärrän, näitä asioita ei haluta tuoda julki koska pitää olla kontrolli edes jossain julkisessakin elämässä. Ehkä juuri tämä asia on yksi niistä joka ihmisiä kiehtoo. Kuninkaalisissa on eräänlainen salaperäisyyden verho päällään. Heistä tiedetään paljon mutta ei kuitenkaan kaikkea. Itse myös pidän omalla tavallaan hienona myös sitä miten kuninkaalliset pystyvät jäljittää omat sukujuurensa hyvin pitkälle ja he todella tietävät millaisia ihmisiä (tai ainakin hallitsijoita) nämä ovat olleet. Toki, sukulaisuussuhteista ei voida olla täysin varmoja. Kuninkaallisten syrjähypyt olivat hyvin yleisiä varsinkin vanhoina aikoina. Ilman DNA testejä ei voida siis olla täysin varmoja mitä kaikkea on puuhattu ja kenen kanssa loppujen lopuksi. Nykyään äpärät pystytään todistamaan helpostikin ja on niitä nykyisilläkin kuninkaallisilla.

Tavallaan kuninkaallisten ihailu ja seuraaminen ja omat mielikuvitusleikit ovat eräänlainen salainen paheeni. Tiedän, että olisin todella onneton jos todella olisin kuninkaallinen. Ei sovi minulle, mutta toisaalta, turvattu toimeentulo on kelle tahansa tavoittelemisen aihe, vaikutusvalta olisi myös hyvästä, tietäisin monta kohdetta joita lähtisin tukemaan omalla panostuksellani. Elämä olisi rajoitettua mutta kuitenkin rajoittamampaa kuin monella. Eri tavalla rajoitettua kuin muilla. En myöskään kuitenkaan halaisi olla melkein kaikkivaltias kuningatar. Siinä olisi jo aivan liikaa vastuuta ja olisin varmasti todella huono valtion päänainen.

Kirja sai aivonystyrät liikkeelle. Se tarjosi mielenkiintoista tietoa menneistä ja nykyisistä kuninkaallisista vaikkakin aika vähän uutta tietoa niistä joista jo entuudestaan tiesi jotain. Joukossa on kyllä monta traagista tarinaa. Ja tuoko iso, julkinen suku paineita nykyisille suvun jäsenille? Varmasti, voin vain kuvitella miten teinikapina-aika tuo tullessaan. Prinssi Harry on ollut jo aika villi nuori, saapa nähdä millaisia tulevista prinsseistä ja prinsessoista kasvaa kun koko maailma tuntuu olevan muutoksen edessä varsinkin arvo asioissa.


Koivunen, Elina
Kuninkaalliset
Otava, 2008
p. 319

Description from back cover:

What kind of a woman Cleopatra was? How did Norway's crown princess Märtha charm president Roosevelt? How the publicity affects these days royals' lives? 

Entertaining reading experience with wonderful pictures puts together the history, facts and intriguing stories of the peculiar and fateful phases of the royals' lives. In addition with these days European royal families the book introduces royals from all over the world - as well as presentable group of other interesting royals from the past. 


This was very interesting book. There's a newer edition of the book available which includes even Kate Middleton, for example. 

Even in the opening words there's some reasoning of why people are so interested of the royals. While reading the book I started to speculate the reason myself too. Although, as a child, I played more of a servant than a princess, but still, even I couldn't avoid longing the royal life. My imagination has taken me to surprising relatives, inheritance mansions and even to meetings with Great Britain's princes. Even now a days, I sometimes find myself on a journey with the royals when ever they are in public, what ever the reason is. 

I kind of understand why people think that royal life is worth of achieving, it's seen glamorous and dreamy. The royals are rich (well, most of them are, or at least are living the life of a rich), they are privileged, usually they live in a castles, dress nicely, looks beautiful. But in my opinion, there isn't really more of it.

As a some kind of a perfectionist I do like, in some twisted way, all the etiquette and the little but important details in everything which is linked to the royal way of life. But on the other hand, it's just plain awful. The future has kind of already decided for you from the day you are born, especially if you are the heir to the crown, and even if you aren't, you still have to be perfect, because if you aren't, the media will notice and report everything you do, and then you will be a distress to your family. The Great Britain's royals are maybe the most known royal family, actually their occupation really is celebrities. They are professional celebrities from the day they are born. You can't really practice any other profession, especially if you are the heir to the crown. If you would like to be a cook and start your own restaurant, yes you could go to school, that's even encouraged, but there's just no way you could start up your own restaurant. After all, you wouldn't even have time for it because of all the tasks of representing which will take most of your time. Although, I don't have a clue what kind of tasks these even are, but it seems they take a lot of time and there doesn't seem to be time left to anything else...

Can the king or princess just put up their feet on sofa, dress in pyjamas for all day, watch Little Britain and eat chocolate? What would happen if the heir to the crown announces to be gay? What if there's someone in the family who is awfully introvert? How that one could ever manage with all the tasks of representing and how awful their lives would be if they always have to do something they really hate? What if you would fall in love in a real common if even the middle class is debatable option for marriage? What if you have an atheist in your family, or even if the heir to the crown is atheist? Does royals really have freedom of speech? Does the royals have others in their inner circle than nobles and middle class? How hard it is to find "suitable" mate among the nobles who wouldn't be at least a distant relative (it seems that all European royals are relatives with each other and most of the nobles are at least somewhat of a distant relatives)? How does royals spend their free time in the first place? Why the royals don't seem to have disabled children, or are they just so well kept from the media that no one really knows about them (I'm quite sure that most of them were actually killed a long times ago and maybe aborted sometimes)? Of course there's few members which are mentioned as imbeciles, what ever it has meant back then. There's a lot of diseases in the royal families, I'm sure of it, because of the close relative marriages and actually the haemorrhagic disease is well known which originated from the Queen Victoria. Of course, there's not lot of talk about the diseases of the royal family except some exceptions like Sweden's princess Victoria's anorexia. 

So many questions, few answers. I kind of understand why they don't want these kind of things in public, there has to be even some control over their personal life. Maybe this is the thing that really intrigues people. There's some kind of a mystery in royals. You know lot of them but still not all. I also admire how the royals can really know their relatives for very back in time and they really know something about even the oldest ones (at least how they ruled). Of course, there are some speculation of some relatives. The royal affairs weren't unusual in old days. Without DNA tests we can't really be sure what has been done and with who. These days the bastards are easily found and there even are some. 

It's kind of my secret vice to admire, follow and play the royal life. I know I would be miserable if I would really be born in a royal family, I don't think it would suit me, but still, who wouldn't dream of secured living and try to achieve it, influence wouldn't be bad thing also, I would know many targets where to direct my help. The life would be restricted but limitless in other ways. Restricted in a different way than for commons. But I wouldn't want to be all-powerful Queen. There would be too much responsibility and I believe I would be a very bad ruler. 

So, the book got me thinking. It had interesting knowledge from the past and present royals, although I already knew most of the things from the most known royals. There were many tragic stories. Does the big public family bring pressure to the present family? I'm sure of it, I can only imagine what kind of rebellion the teenaged royals could encounter. Well, Great Britain's Prince Harry was quite wild when he was younger, we'll see what becomes of the youngest princes and princesses when they are growing in this revolutionary world where all the values are in a change. 

Ei kommentteja: