30.7.16

Kaisa Ikola & Minna Kulmala: Hullu luokka / Crazy class

English below

Ikola, Kaisa & Kulmala, Minna
Hullu luokka
Kirjapaja, 1990
s. 72

Takakansi:

Kolme tyttöä muodostaa erottamattoman kolmiapilan. Yhdessä he keksivät mitä hulluimpia juttuja. Luokan suurisuisin poika yrittää sabotoida tyttöjen touhuja. Rakkaus roihuaa, kaikille riittää slaageja, joista opettajat saavat osansa.

Kirjan tekijät ovat 14-uotiaita ystävyksiä. Heidän Hullu Luokkansa kertoo ysiluokkalaisista. Se on autenttista koulukohellusta nuorten omalla ainutkertaisella kielellä.


Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, vai mitä? Minulle suositeltiin tätä kirjaa jo kun olin itse yläasteella, n. 15 vuotta sitten. Rakas ystäväni suositteli tätä minulle ja sanoi että se oli hervoton! En ymmärrä miksi en ole tarttunut kirjaan aikaisemmin. Siinä on vain 72 sivuakin! Olen ajatellut kirjaa paljon vuosien saatossa mutta silti jostain syystä se aina jäi kirjaston hyllylle ja tein tai luin jotain muuta... Pelkään, että odotin liian kauan.

Minun oli pakko ottaa kirja mukaani kun näin sen poistohyllyssä kirjastossa jossa olin kesätöissä tänä kesänä. Odottaessani, että koneeni päivittyy Windows 10:een luin vihdoin tämän pienen kirjan!

Olin odottanut liian kauan… En ole ihan varma olisiko kirja ollut yhtään sen parempi 2000-luvun alussa luettuna kun itse oli yläasteella… En tiedä. Nyt kirja oli vain surkeasti kirjoitettu kirjan kyhäelmä. Selvästi 14-vuotiaiden kirjoittama. Minulla ei ole hajuakaan miten tämä on ikinä päätynyt kustantajalle asti...

Mutta en halua luovuttaa kirjan suhteen. Sarjassa on muitakin kirjoja ja tämä oli ensimmäinen. Aion silti lukea loputkin kirjat, joskus. Kirjassa oli kyllä potentiaalia, mutta ehkä tyttöjen olisi kannattanut odottaa muutama vuosi ja haudutella ideaa enemmän ja sitten kirjoittaa kirja kun myös kirjoittamisesta on kertynyt enemmän kokemusta. En usko, että se olisi silti kadottanut ”autenttista nuorten kieltään” vaikka se olisikin kirjoitettu myöhemmin. On paljon kirjoja joiden kirjoittajat ovat nuoria aikuisia tai aikuisia ja silti he eivät ole kadottaneet ”nuorta ääntään”.Ikola, Kaisa & Kulmala, Minna
Hullu luokka
Kirjapaja, 1990
p. 72

Backcover:

Three girls makes inseparable clover. Together they make up crazy things. The most big-mouthed boy in their class is trying to sabotage their doings. Love is all around, everyone gets their fair shares of heart attacks, even the teachers.

The authors of this book are two 14 year old friends. Their Crazy Class tells about ninth graders. It’s authentic bustle about school with the unique language of the young.

Better late than never, right? This book was recommended to me when I was at upper secondary school myself, about 15 years ago. My dear friend recommended it to me and said it was hilarious! I have no idea why I didn’t ever take the book for reading. It has only 72 pages in it! I thought about the book a lot, but somehow I always left it in the library shelf and did or read something else… I’m afraid I waited too long.

I had to bring the book with me when I found it at the library’s removal shelf when I was working there this summer. While waiting updating my computer to Windows 10 I read this small book finally!

I had waited too long… I’m not sure if the book would have been better in early 2000’s when I was at upper secondary school myself… I don’t know. Now it just was poorly written the rudiment of a book. Clearly written by two 14 year olds. I really don’t know how this got published…

But I don’t want to give up on the book. There’s other books on the series and this was the first one. I’m still going to read the others too, someday. There was a potential in it, but maybe the girls should have waited a few more years and brew the idea more and then write it when they would have had more experience on writing. I don’t think it would have lost its “authentic voice of the young” even if they would have written it later. There’s a lot of books written by young adults or adults which haven’t lost their “young voice”. 

Ei kommentteja: