12.10.15

Iida Sammalisto: Tähtimosaiikki / Star mosaic

English below

Sammalisto, Iida
Tähtimosaiikki
Otava, 2015
s. 255


Tyttö, kettu ja tähtien poika. Nuoren kertoja-lahjakkuuden taidokas fantasia lumoaa ensiriveiltä, ja viiltää syvältä.

Poika kertoi Sunalle taivaasta ja sitä asuttavista tähdistä. Tähdistä, jotka olivat eläviä. Maailmasta, jossa tämä poika, Lupus, oli varttunut, josta hänet oli pudotettu ihmisten maailmaan, Sunan luokse.

Suna on vaeltaja, viulunsoittaja. Tyttö kulkee vapaana kettunsa kanssa, kun kintereille tupsahtaa tähtien poika. Lupus on tullut kertomaan, että Suna on valittu, hänen tehtävänään on nousta vastustamaan pahaa.

Suna kieltäytyy, mutta Lupus ei jätä tyttöä rauhaan.


Miten virkistävä fantasia romaani! Alan tosissani uskomaan että nuorten aikuisten kirjat ovat parhaita! En tiedän miten ikinä jaksan palata aikuisten romaaneihin luettuani näin monta hyvää YA romaania :D

Lukiessani ajattelin että tämä on taas yksi samanlainen fantasia kuin kaikki muutkin.Olin aika varma mitä lopussa tulisi tapahtumaan. Se oli aika selvää.

Mutta eipäs vain ollutkaan... Kaikki menikin aivan päälaelleen kuin mitä olin ajatellut, ja tarkoitan todella kaikki! Ja se oli hyvä! Vihdoinkin kirja jossa ei ollut ennalta-arvattava loppu ja oikeasti tarjosi yllätyksiä! Pidin tästä kovasti!

Kirja oli mielenkiintoinen. Se myös käsitteli hyvin asiaa ettei paha ole aina läpeensä paha. Kirjan pahis oli oikeastaan aika inhimillinen vaikka hän olisi voinut olla äärimmäisen paha. Hän vaikutti jopa mukavalta aina välillä.

Kirjassa oli myös jonkin verran häiritseviä kohtia. Siinä on väkivaltaa ja murskaantuneita luita. Poikki menneet luut ovat heikkouteni. Pystyn kestämään melkein mitä tahansa muuta kuin luunmurtumia...

Puhe taivaasta oli tosin hieman häiritsevää näin ateistille/agnostikolle. Ja vihaan itseäni sen takia. Se sai kirjan kuulostamaan hieman uskonnolliselta vaikkei siinä mitään varsinaista uskontoa edes ollut. Ehkä minulla on vain liian suuri mielikuva sanasta 'taivas' ja ihmisistä/otuksista jotka asuvat siellä. Mutta suomessa ei oikein ole parempaakaan sanaa. Toisaalta kuin englannissa olisi 'heaven', mutta myös 'sky'. Mutta meillä on vain yksi sana kuvaamaan tuota sinistä isoa aluetta yläpuolellamme, 'taivas' ja siinä se. Joten tiedän että minulla on ongelma. Mutta onneksi se ei pilannut kirjaa.Sammalisto, Ida
Tähtimosaiikki
Otava, 2015
p. 255

Description from kirjasampo.fi:

A girl, a fox and a star boy. A fantasy from young talented narrator charms from the very first lines, and cuts deep.

The boy told Suna about heaven and the stars who live there. Stars, full of life. He told about the world where he, Lupus, was raised and how he had been dropped down to earth, the world of men, to Suna.

Suna is a wanderer, violinist. She wanderers free with her fox friend when suddenly she gets this star boy following her every move. Lupus has come to tell that Suna is the chosen one, her mission is to stand up against the evil.

Suna refuses but Lupus doesn't leave her  alone. 


What a refreshing fantasy novel! I'm really starting to feel that books for young adults are the best. I don't know how am I supposed to get back to adult novels after so many wonderful YA novels :D

While reading the book, I thought it was going to be the same as any other fantasy novels. I was quite sure what will happen in the end. It was obvious!

Well, really it wasn't... Everything went quite backwards what I had thought, and I mean everything! And that was good! Finally there was a book with no inevitable end and with a real surprises! I really liked it!

The book was interesting. And it dealt well with the issue that not all bad guys are bad throughout. The bad guy in the book was actually very humane, although he could have been the ultimate bad guy. He even seemed quite nice every now and then.

There were some disturbing parts in the book. There's violence and crushed bones in it. Crushed bones are my weakness. I can handle almost everything else but not crushed bones...

The talk about the heaven was a little bit disturbing for an atheist/agnostic like me. And I hate myself for that. But it made the book sound a little bit religious, even though there wasn't actual religion in it. Maybe I just have too strong image of the word 'heaven' and people/creatures who are living there. But there's no better word for it in Finnish. Like in English there's also 'the sky'. But we don't have another word for that big blue thing above us in Finnish, it's 'taivas' and that's it. So, I know I have a problem. But luckily it didn't ruin the book.   

Ei kommentteja: