10.5.12

Lewis Carroll: Liisan seikkailut ihmemaassa / Lewis Carroll:Alice's Adventures in Wonderland

English below

Jälleen yksi klassikko luettuna.

Harmi ettei tätä koskaan luettu minulle lapsena (tai olisin itse ymmärtänyt lukea). Jos olisi luettu, uskon että kirja olisi ollut näin antoisampi lukea. Tai olisin ymmärtänyt sitä paremmin.

Virhe oli myös se, että olen nähnyt Disneyn Liisan sekä Burtonin Liisan elokuvina jo aikoja sitten. Molemmat tosin ovat hyvin hyvin erilaiset verrattuna aitoon ja alkuperäiseen Liisaan, tosin myönnettäköön että Disney on hieman enemmän kirjaa kunnioittava kuin Burton, mutta Burtonin versio ei ole tietääkseni tarkoitukaan olla kirjalle uskollinen millään lailla (hienoja elokuvia molemmat, tosin Disneyn Liisa on todella ärsyttävä kakara).

Disneyssä tosiaan Liisa on hyvin ärsyttävä. On Liisa kirjassakin ärsyttävä mutta vielä ärsyttävimpiä ovat kaikki muut hahmot. Kirja on ihan nurinperin ja välillä todella hankalaa luettavaa, ainakin aikuiselle. En tiedä olisiko kirjassa ollut sitten edes jonkinlaista järkeä jos sen olisi kuullut tai lukenut lapsena. Uskon, että lapset saavatkin kirjasta enemmän irti. Ja lastenkirjahan se onkin. Harmittelen vain nyt että olen kasvanut aikuiseksi :(

Ymmärrän miksi kirja on klassikko ja niin monien rakastama, mutta uskon että se rakkaus tulee aikuisillakin suurimmaksi osaksi nostalgiasta. Pitäisi kysellä muilta aikuisilta jotka ovat lukeneet Liisan vasta myöhemmin, mitä he ovat siitä mieltä.

Minulla on vielä luettavana Liisan seikkailut peilimaailmassa. Olisin ottanut nytkin jo yhteisnidoksen jos sellainen vain olisi löytynyt kirjastosta (piti olla hyllyssä, mutta ei se siellä ollut. Lastenosastolta on aina vaikea löytää yhtään mitään kun kaikki on aina tasan tarkkaan juuri siellä missä ei pitäisi olla).

-Lilli-

--------------------------------------------------

And another classic finnished. 

It's a shame this book wasn't read to me when I was a child (or I should have read it myself). If it would had I believe the book might had been more fruitful to read. Or I would have understood it better.

It's also a mistake that I've seen Disney's and Burton's Alice movies long time ago. Both are very very different from the original Alice, although I must admit Disney's version is a little bit more like the book unlike Burton's Alice which in my opinion isn't even ment to be faithful to the book in any matter (they are both fine movies, although Disney's Alice is really annoying brat).

Alice really is a very annoying in Disney version and she is also annoying in the book but most annoying there are the other creatures. The book is so upside down and sometimes very difficult to read especially for an adult. I don't know if the book would have made more sense if I would have heard or read it as a child. But I do believe children get more of it. And it is a children's book. It's really a shame I've grown up :(

I do understand why the book is a classic and why so many loves it but I also believe the most of the love for adults is more or less nostalgia. I should ask those adults opinion who are reading the book in their adult years what they like of the book.

I need to read the Through the Looking-Glass yet and I would have already read it if the book where are the both stories would have been found in the libraby (it was ment to be in the shelve but it wasn't there. It's always hard to find anything from the children's section because you know all books are exactly somewhere else where they shouldn't be).

-Lilli-

Ei kommentteja: