8.7.14

Grimmin sadut 1 / Grimm's stories 1

English below

Olen jo kauan halunnut lukea vanhat oikeat Grimmin sadut. En mitään siloteltuja Disney versioita. Olen kuullut, että sadut ovat aika julmiakin ja täytyy kyllä myöntää, että monet niistä ei ehkä ole ihan tarkoitettu varsinkaan kovin pienille lapsille. En tiedä oliko tarkoitettu edes Grimmien aikana.

Monet sadut ovat kyllä edelleen ihan sopivia kerrottaviksi ja niiden opetukset, vaikkakin hieman vanhahtavia, ovat edelleen ihan hyviä. Monissa tarinoissa olisi paljon potentiaalia muuntua siloitelluksi Disney versioksi, jopa muutamat raaemmatkin tarinat.

Satuja lukiessani tein monia erilaisia havaintoja. Tässä poiminta havainnoistani:
 1. Grimmin sadut ovat monet aika julmia. Mutta vaikka monessa tarinassa saatetaan tappaa, mestauttaa tai muulla tavalla vahingoittaa, saattavat ne silti päättyä onnellisesti.
 2. Kaikki sadut eivät kuitenkaan pääty onnellisesti.
 3. Paha saa kuitenkin aina palkkansa.
 4. Sadut tuntuvat elävän toistolla.
 5. Monet sadut tuntuvat loppuvan jotenkin töksähtäen. Aivan kuin niistä puuttuisi jotain. Tai sitten se johtuu juurikin tuosta toistosta, kun ensin toistetaan miljoona kertaa samat asiat ja tehtävät ja sitten yhtäkkiä tarina loppuukin.
 6. Tarinat usein alkoivat turhilla tiedoilla. Ne saattoivat alkaa kertomalla ummet ja lammet mylläristä, jota luullaankin tarinan päähahmoksi, mutta lopulta päädytäänkin oikeastaan puhumaan myllärin pojasta, joka osoittautuukin tarinan sankariksi.
 7. Tarinat toistavat myös paljon toisiaan. Niissä on samoja teemoja, tapahtumia ja hahmoja. Monet sadut olivat kuin toistensa toisintoja, joista oli pieniä yksityiskohtia muutettu.
 8. Tarinoissa oli paljon isoja linnoja joissa oli paljon huoneita, mutta aina sanottiin, että yhteen ei saanut mennä (ja totta kai sinne mentiin ja siitähän ei tietenkään hyvää seurannut).
 9. Kuuliaisuus, hyväsydämisyys, ahkeruus, vilpittömyys ja kristillisyys ovat hyveitä joilla pärjää pitkälle.
 10. Tarinoissa on outoja eläin ja tavara yhdistelmiä ja nämä ovat erittäin ihmismäisiä.
 11. Kolme on erittäin tärkeä luku! Melkein kaikkia on aina kolme: sisaruksia, tehtäviä ym.
 12. Kuninkaita ja näiden tyttäriä ja poikia vilahtaa joka paikassa, mutta kukaan ei puhu kuningattarista, paitsi silloin kun nämä ovat pahoja. Äitejäkään ei tarinoissa näy paljoakaan.
 13. Suurin osa miehistä vain ottavat vaimon, yleensä ensimmäisen kauniin joka tulee vastaan ja jos vaimoa ei voi vain ottaa, kosijat joutuvat jos jonkinmoisien tehtävien eteen tyttärien isien toimesta, jotka suoritettuaan saavat tyttären vaimokseen.
 14. Häitä vietettiin paljon.
 15. Matkustusta on paljon.
 16. Jumala vilahtaa siellä täällä, mutta monessa tarinassa on myös ”pakanuutta”. Loitsuja, tietäjänaisia, noitia, taikoja.
 17. Tunteet ovat erittäin mustavalkoisia ja ailahtelevia.
 18. Sisaruksia on aina kolme joista nuorimmainen on aina joko kaikkein hyvin, ovelin, erikoisin tai tyhmin, mutta loppujen lopuksi aina sankari. Vanhemmat sisarukset ovat aina ilkeitä.
 19. Puolisukulaisia on paljon ja joko he ovat pahoja tai syrjittyjä.
 20. Monet tarinat ovat erittäin sovinistisia, naisia väheksyviä ja alistavia, mutta joukossa on kuitenkin muutama fiksu ja ovela tyttö. Yleensä tytöt joille lopulta käy hyvin ovat kauniita ja hyveellisiä ja pahat ovat rumia.
 21. Kuninkaat ovat usein epäoikeudenmukaisia. He kuuntelevat vain ensimmäistä todistajaa ja jakavat mahdottomia tehtäviä viattomille ihmisille tai kosijoille. Näistä tehtävistä selvitään aikaisemmilla hyvillä teoilla ja onnella. Kuninkaat ja muut ovat myös kovia pyörtämään lupauksiaan.
 22. Sadut eivät ole aina kovin reiluja.
 23. Outo huomio on se, miten syvästi rakastuneet ihmiset eivät millään tunnu tuntevan toisiaan kun ensin ovat joutuneet eroon toisistaan joksikin aikaa ja sitten tapaavat jälleen. Tai vain toinen osapuoli tunnistaa toisen.
 24. Jännä löytö yhdessä tarinassa oli se, miten apinoiden kerrottiin syntyneen ihmisistä.

Paljon huomioita ja outoja asioita kun miettii nykyajan tarinoita ja satuja. Hieman on ajat muuttuneet ja Grimmin saduista huomaakin erittäin hyvin aikakauden jona niitä on kerrottu.

Tarinat olivat kuitenkin erittäin mielenkiintoisia ja kannattavia lukea. Pystyn hyvin ymmärtämään miten tästä aiheesta on saatu kokonaisia graduja ym. aikaan. Pohdittavaa ja tutkittavaa löytyy edelleen ja mitä erilaisemmaksi maailma muuttuu, sitä eksoottisemmaksi tarinatkin muuttuvat.


Vanhempia kehoittaisin kuitenkin lukemaan tarinat itse, ennen kuin lukevat niitä lapsilleen. Tarinoita pystyy hyvin myös itse muokkaamaan tai vain jättämään asioita pois.   For a long time I've wanted to read the real Grimm's stories. Not those smoothed Disney versions. I've heard that the stories are quite cruel and I must admit that some of them are not really suitable for kids, at least not for very young children. I'm not sure if they were even meant to be for children in Grimm's own time, either.

Most of the stories are still suitable for reading and the education in them, although a little bit old fashioned, are still good. There were yet a lot of potential material in the stories to transfer into smoothed Disney versions, even some of the cruelest stories.

While reading the stories, I made some observations. Here's a list what I found out:
 1. Many of the stories are very cruel. But although there is killing and decapitations and violence in them, most of the times they end happily.
 2. But all stories doesn't end happily.
 3. But the chickens come always home to roost (if I got it right ;) I'm trying to say that evil never wins)
 4. The stories are full of repetitions.
 5. Many stories ends like with a bump. It's like something would be missing. Or maybe it's because there's so much repetition and then, suddenly, it ends.
 6. There's a lot of pointless information in the stories. The story might start with telling us about a miller and first you think that the miller is the main character, but suddenly you'll find out that the story is telling about the miller's son and after all, he became the real hero.
 7. The stories also repeat a lot of themselves. There's a lot of same themes, occasions and characters. It's like many of them would be each others variants with a few different details.
 8. There's a lot of big castles with a hundreds of rooms, but there's always the one room which is forbidden to enter (and of course nobody doesn't obey the rule and with a bad consequences).
 9. Obedience, kindness, diligence, honesty and Christianity are the virtues and with them you'll get far.
 10. There's a very odd combination of animals and wares and they are very human like.
 11. Number three is very important! There's everything in three times, sister, tasks etc.
 12. There's a lot of kings and his daughters and sons, but nobody speaks of queens, unless they are evil. There aren't many mothers either.
 13. Most of the men just takes their wives, most of the time it's the first beautiful girl they'll meet and if they just can't take the girl, they'll have to conduct some tasks which girl's father has given to them and if they could perform the tasks, they could have the girl as their wife.
 14. There were a lot of weddings.
 15. And there were a lot of travelling.
 16. God is present in many stories but there's still some ”pagan” parts, too. Spells, prophets, witches, magic.
 17. Emotions are very black-and-white and volatile.
 18. There's always three siblings and the youngest one is always the most kind, clever, special or most dump, but after all, always the hero. The older siblings are always mean.
 19. There's a lot of half siblings and they are either mean or discriminated.
 20. Many of the stories are very male chauvinist, they diminishes and subordinates women, but still, there are some very clever and cunning girls too. Most of the times the good girls are very beautiful and the bad girls are ugly.
 21. The kings are most of the time very unjust. They believe the first witnesses blindly and hands out impossible tasks for innocents or suitors. You could survive with these tasks with the good deeds you have done before or just with a pure luck. Kings and others are also very eager to break their promises.
 22. The stories aren't always very fair.
 23. The odd observation was that, why deeply in love partners doesn't recognise each others after a long separation and when they finally meet. Or then only other one recognises the other.
 24. There was a one surprising discovery, when they claimed in one story that monkeys were born from humans.

There were a lot of observations and odd things in the stories, especially when you think about them nowadays. Times has changed and it's obvious that Grimm's stories aren't from this time.

Stories were very interesting and it was nice to read them. I do understand how they can make a whole thesis etc. from the subject. There's still much things to ponder about and to study from the stories and more the time passes, more exotic they will become.

I would recommend parent's to read the stories first by themselves before reading them to children. You can also remould the stories easily or just left something out from them. 

3 kommenttia:

Susa kirjoitti...

Minä oon huomannut samoja asioita, negatiivisuudessaan, varsinkin, kun olen meinannut lapsille lukea. Minusta ei ole välttämättä kyseessä sadut, vaan tarut.

Oletko lukenut Pottereita? Huomasin eilen, että uusi Potter-novelli, 1500sanaa, ilmestyi tällä viikolla ;)

Lilli kirjoitti...

Pottereita ahmin silloin kun tulivat ja tarkoitus olisi lukea uudestaankin :D Enpä tiennyt novellista. Täytyypä kaivaa esiin :D Kiitos tiedosta!

-Lilli-

Susa kirjoitti...

:)