19.12.13

Joululoma! / Christmas Break!

English below

Vihdoinkin! Joululomani alkoi eilen (keskiviikona)!

On niin paljon kerrottavaa joten yritän tehdä edes jotenkin järjestellyn postauksen :) (Ja minä varoitan, se tulee olemaan pitkä).

Aloitetaanpa sitten vaikka koulusta, koska, no... se on oikeastaan ainoa asia jota olen tehnyt.

Koulu on ollu erittäin stressaavaa. Meillä on ollut niin paljon hommaa tässä jaksossa. On ollut hauskoja hetkiä mutta myös ahdistusta, stressiä, itkemistä ja väsymystä. Tentit ovat olleet kaikkein stressaavimpia. Ja minulla oli 4 tenttiä kahdessa viikossa. Kaikki vaativat paljon lukemista ja tehtäviä niin kurssien aikana kuin ennen tenttejäkin. Meillä oli myös yksi erittäin ärsyttävä kurssi jossa oli surkea opettaja. Kukaan ei oikein tiennyt mistä kurssissa oli kyse ja tehtävänannotkin olivat hämäriä. Onneksi tentti ei ollut kovin paha ja se tehtiin parin kanssa. Mutta silti, tämä kurssi ei tule saamaan kovin hyvää palautetta minulta.

Kaikesta huolimatta tentit menivät yllättävän hyvin! Ensimmäisestä jaksosta tähän toiseen olen saanut hyviä arvosanoja. Olen päässyt tavoitteeseeni ja saanut kolmosia jokaisesta kurssista (asteikolla 1-5). Melkein sain ykkösen yhdestä kurssista mutta menin uusinta tenttiin ja sain lopulta siitäkin kolmosen. Ja ihmeellisin asia on se, että en reputtanut tämän jakson ruotsia. Oikeastaan sain kokeesta jopa kolmosen!! Ja koska olen ollut tuntiaktiivinen ja tehnyt tehtävät ihan ok:sti,  minulla voisi todellakin olla mahdollisuus jopa neloseen! Mutta siitä ei voi olla vielä varma. Tulokset tulevat vasta tammikuussa. Pidetään peukkuja. En ole ikinä saanut ruotsista näin hyviä arvosanoja. Olen todella surkea siinä. Mutta minun täytyy kyllä myöntää, että olen oppinut tässä jaksossa enemmän kuin yhteensä kaikkina kouluvuosinani. Ja siitä on kiitos upealle opettajallemme. Toivottavasti hän opettaisi meitä myös tulevana syksynä. Mutta olisi kyllä aika ironista jos saisin ensimmäisen neloseni (asteikolla 1-5) juuri ruotsista kun aikaisemmin olen aina saanut vain nelosia, vitosia ja kutosia (asteikolla 1-10) :D

Valitettavasti koulu on syönyt paljon vapaa-aikaani. Ei ole ollut oikein aikaa tehdä mitään muuta. Tiistaisin olen käynyt pubivisassa koulukavereideni kanssa mutta se on ollut ainut aika jonka olen voinut suoda itselleni (vaikkei siihenkään oikein olisi ollut aikaa mutta olin päättänyt, että edes yhden kerran sitä pitää vain hengailla koulukavereiden kanssa muutenkin eikä vain olla koulussa ja tehdä tehtäviä). Pubivisa jatkuukin seuraavana vuonna taas :) Valitettavasti kouluhommat ovat myös vahvasti vaikuttaneet jouluvalmisteluihin. Koulun takia Tampereelle ei ole tulossa joulua tänä vuonna :( Minulla ei ole ollut aikaa siivota kämppää ja Isäntäkin teki parhaansa mutta aloitti siivoamisen vasta tällä viikolla, joten nyt kämppä on kuin pommin jäljiltä koska siivous on pahasti kesken ja epäilen vahvasti ettei se valmistu ennen joulua. Ei ole jouluverhoja, ei koristelua, ei joulutekstiilejä, eikä edes hyasinttia. En edes juhlinut syntymäpäivääni. En vain voinut. Ei ollut aikaa. Joten en ole edes leiponut mitään toisin kuin muina vuosina (kävimme kuitenkin katsomassa uusimman Hobitin :)). Minulla on sentään jouluvalot paikoillaan mutta ne ovatkin ainoat “jouluiset” asiat kämpässämme. Onnistuin toki myös tekemään tämän vuoden joulukortit. Tein yhtenä päivänä 31 korttia seitsemässä tunnissa. Se oli aikamoinen urakka ja korteista tulikin erittäin simppeleitä. Olen myös onnistunut hankkimaan muutaman joululahjan, vaikka olin varma ettei minulla ole varaa tai aikaa niitä hankkia. Kaksi olisi vielä hankittavana mutta ne saan varmaan huomenna hankituksi. Onneksi emme ole viettämässä joulua kotona. Tänä vuonna menemme juhlistamaan sitä minun perheeni luokse. Se tuleekin olemaan ensimmäinen joulu jonka vietämme siskoni isossa talossa :) Odotan sitä innolla. Ehkä sieltä löydän lopulta oman jouluni.

Olen myös onnistunut puristamaan aikaa laulamiseen. Kuten olet varmaan huomannut, tein tänä vuonna joulukalenterin :) Onneksi olin kaukaa viisas ja kuvasin videot etukäteen. Olen myös kouluni kuorossa. Meillä oli kaksi esiintymistä. Ja tein myös jotain erittäin erilaista. Olin laulamassa kauppakeskuksessa. Keräsin rahaa opintomatkallemme. Minulla oli myös pieni kuoro mukana. Kolme luokkakaveriani tulivat laulamaan kanssani viimeisellä tunnilla. Se oli todella hauskaa. Vaikkakin se oli todella rankkaa kurkulleni laulaa neljä tuntia putkeen. Enkä ole oikein hyvä soittamaan pianoakaan mutta ilmeisesti ihmiset silti pitivät musisoinnistani koska neljässä tunnissa saimme 48,15euroa :D En odottanut niin paljoa. Ehkä teen saman homman seuraavana keväänä ennen kun lähdemme opintomatkalle. Toivottavasti silloin saisin enemmän ihmisiä kuoroonkin.

Opintomatkasta puheen ollen. Lähdemme Tukholmaan toukokuussa. En malta odottaa! En ole koskaan ollut ulkomailla. Tai oikeastaan se ei ole aivan totta. Olen ollut useastikin ulkomailla, varsinkin Tukholmassa, mutta en ole koskaan noussut pois laivasta :D Ja kun olin kolme vuotta vanha matkustimme perheeni kanssa jonnekin päin Ruotsia mutta en muista tästä matkasta mitään. Olen ollut myös Tallinnan ja Riikan satamissa mutta näilläkään kerroilla en noussut laivasta pois. Ensin meidän piti lähteä Tanskaan mutta kun tajusimme, että Euroviisut järjestetään siellä keväällä, piti meidän valita toinen maa. Olisimme halunneet lähteä Lontooseen mutta se olisi tullut liian kalliiksi :( Tukholma oli halvin vaihtoehto ja kukaan ei tuntunut olevan sitä vastaankaan. Ja kuitenkin meidän piti mennä jonnekin jossa olisi mielenkiintoisia kirjastoja.

Minusta tuli myös tuutori. Aion tuutoroida seuraavan vuoden ekan vuoden opiskelijoita :) En olisi kyllä ikinä uskonut, että hakisin tuutoriksi. Mutta niin vaan tein! Ihmeellistä, miten sitä ihminen muuttuu vuosien saatossa :)

Mutta nyt olen tosiaan joululomalla enkä aio edes ajatellakaan koulua! Suunnitelmani on lukea kirjoja ja blogeja (en tosin tenttikirjoja), katsoa leffoja, sarjoja ja youtubea, kutoa, kuunnella musiikkia, pelata Skyrimiä, syödä herkkuja sekä juoda viiniä, glögiä ja likööriä. Ehkä saatan myös leipoa ja tehdä hyvää ruokaa. Toivottavasti myös alkaisi pian satamaan lunta. On ollut erittäin lämmin joulukuu. Haluaisin tosissani valkean joulun.


Hauan toivottaa Sinulle oikein hyvää joulua ja toivottavasti olet nauttinut joulukalenteristani :) Viisi laulua vielä jäljellä ;)

-Lilli-

------------------------------------------

There's so much to tell you, so I'll try to make somewhat of an organized post :) (And I warn you, it's going to be long).

Let's start about the school, because, well... that's almost only thing I've been up to -_-

School's been very stressing. We had so much things to do in this period. There's been fun moments but also much distress, stress, crying and tiredness. Exams was the most stressing part. And I had 4 exams in two weeks. All of them had lots of reading and assignments to do during the courses and before the exams. We also had one very annoying course with very poor teacher. Nobody didn't quite know what was the purpose of the course and the assignments were very confusing. Luckily, the exam wasn't very hard and we made it in pairs. But still, the course isn't going to get very good feedback from me.

Against all odds, all of the exams went well! From the first period to this second one, I've gotten good grades. I've made to my goal and I've been getting 3's from every courses (grading is 1-5). I almost got a 1 from one of the course but I resat the exam and got 3. And the most amazing thing is that I didn't fail my Swedish this period. Actually I got 3 from the exam!! And because I've been very active in lessons and made all my assignments OK I think I really have a chance to get a 4! But I don't know that yet. We'll get the results in January. I'm keeping my fingers crossed. I've never had this good grades from Swedish. I'm really poor at it. But I do admit, I have learnt more in this period than in whole my school years. And that's thanks to our wonderful teacher! I really wish she'll be our teacher next autumn too. But wouldn't it be quite ironic for me to get my first 4 (from grading 1-5) from Swedish after I've been getting 4s, 5s and 6s (from grading 4-10) in my past school years :D

Unfortunately the school has taken a lot of my free time. I haven't had really time to do nothing else. On Tuesdays I went to a pub quiz with my schoolmates but that was almost only time I could manage (and actually I wouldn't have had time for that either but I was stubborn and wanted at least this one time just hanging out with my schoolmates without school and its work). The pub quiz is continuing again next year :) Unfortunately, school work has been impacting with all Christmas preparations. Because of the school, there isn't Christmas in Tampere this year :( I haven't had time to clean up the apartment, my partner tried his best but he started the cleaning this week, so the apartment is messed up right now because the cleaning is unfinished and I'm really doubting he'll manage to clean it before Christmas. There's no Christmas curtains, no decorations, nor much of a Christmas textiles and even no hyacinths. I didn't even celebrate my birthday. I just couldn't. I didn't have time for that. So I haven't even been baking anything like previous years (although, we did went to watch the new Hobbit :)). I do have some Christmas lights put on but that's the only “Christmas” thing in our apartment right now. I did manage to make this year's Christmas cards. In one day I made 31 cards in 7h. That was quite pain in the ass and the cards were very simple. I also did manage to get some Christmas presents, although I was sure I won't have money or time to get them. I still have two presents to get but I'm sure I can get them tomorrow. Luckily we aren't going to spend our Christmas at home. This year we are going to celebrate it with my family. It's going to be the first Christmas for us in my sister's very big house :) I'm waiting it eagerly. I hope I'll find my Christmas from there.

I've managed to squeeze some time for the singing. As you have seen I've made Christmas calendar this year :) Luckily I was wise and recorded the days beforehand. I'm also in our school's choir. We had two performances. And I made something very unusual. I went to sing in a mall. I was collecting money for our field trip. I had also a little choir there. Three of my schoolmates were singing with me on the last hour. It was really fun. Although it was very hard for my throat to sing four hours. And I'm not very good at playing piano but apparently people liked it because we got 48,15 euros in four hours :D I wasn't expecting that much. Maybe I'm doing the same thing next spring before we leave to our field trip. Hopefully we'll then have more members in our choir. 

About our field trip. We are going to Stockholm on May. I can't wait! I've never been abroad. Well, actually that's not true. I've been many times abroad, especially in Stockholm, but I have never gotten off the boat :D And when I was three years old we went to somewhere in Sweden with my family but I can't remember anything about that trip. I've also been in the harbours of Tallinn and Riga but again, never gotten off the boat. First we thought of going to Denmark but when we realised that Eurovision song contest was held there next spring we had to think of some other country. We would have LOVED to go to London, but it turned out to be too expensive :( So Stockholm was the cheapest and nobody didn't holler any objections. And after all, we had to go somewhere which had interesting libraries to visit.

I also became our training programme tutor. I'm going to tutor our next years first year students :) I could have never ever thought that I would apply to be a tutor. But I did! Amazing how humans change over years :)

But now I'm on my Christmas break and I won't even think about school! My plan is to read books and blogs (not set books, though), watch movies, series and youtube, knit, listen to music, play Skyrim, eat goodies and drink wine, mulled wine and liqueur. Maybe I'll also bake and make some delicious food. Hopefully it would also start snowing soon. It's been very warm December. I really would like to have white Christmas.

I want to wish you a very merry Christmas and hopefully you have enjoyed my Christmas calendar :) There's still five songs to go ;)

-Lilli-

2 kommenttia:

Sara kirjoitti...

Merry Christmas to you! Enjoy what sounds like a much needed break!

Lilli kirjoitti...

I will! :) Merry Christmas to you, Oreo and Chewy :)

-Lilli-