5.6.13

Rudyard Kipling: Viidakkokirja / The Jungle Book

English below

Takakansi:

"Susien kasvatiksi joutuvan ihmislapsi Mowglin ja kumppanien ihmeelliset seikkailut viidakon villissä maailmassa ilmestyivät ensimmäisen kerran 1800-luvun lopussa. Jännittävien viidakkotarinoiden kiehtovuus ei ole haihtunut: Kipling lumoaa edellleen sekä pienet että isot lukijansa."


Miten totta tuo onkaan!

Rakastin 'Viidakkokirjaa'! Vaikka se onkin hyvin erilainen kuin Disneyn versio (totta kai, kuten kaikki muutkin). Oikeastaan, "Disneyn" osa oli vain kolme ensimmäistä lukua (n. 113 sivua, koko kirjassa on 493 sivua) ja hiukan viimeisestä luvusta. Pääidea on siellä kyllä mutta tapahtumat ovat... noh... muokattu paremmin sopivaksi pienille lapsille modernissa länsimaassa. Muuten kirja koostuu erilaisista tarinoista sekä Mowgliin liittyen että ihan muista.

Kirja on aika julma. Mutta niin on maailmakin. Ja kuten aina, minua häiritsi enemmänkin eläinten kärsimykset kuin ihmisten. En välittänyt pätkääkään kun kokonainen kylä tuhottiin (he ansaitsivat sen!).

En tosin tiedä pidinkö Mowglista kovinkaan paljon... Hän oli niin ylpeä. Mutta, loppujen lopuksi, hän kuitenkin oli Viidakon kuningas. Ja hän oli ihminen. Mutta ihailin kuitenkin hänen tietämystään viidakon laista. Toivoisin, että itsekin saisin tietää eläinten salaisen maailman.

Kirjaa oli välillä hankala lukea. Se on aika "vanhahtavaa" kieltä enkä välillä oikein ymmärtänyt lukemaani. Mutta silti haluaisin kyllä lukea kirjan jopa omalle lapselleni. Se on selvästikin klassikko jonka jokaisen pitäisi lukea.

http://4.bp.blogspot.com/-iKX8vs_g2X0/UITK30DmN0I/AAAAAAAAAqA/GPFSeuUMj30/s1600/Viidakkokirja.jpg


Back cover:

"Humanpup Mowgli's, who is raised by wolves, and his fellow friends' amazing adventures in wild  jungle was published first time at the end of 1800. The amaziness of the exciting jungle stories hasn't vanished: Kipling is still mesmerising his small and big readers."


How true is that!

I loved 'The Jungle Book'! Even thought it's very different from the Disney version (of course it is, like all of them). Actually, the "Disney" part is only about three first chapters (about 113 pages in Finnish translation, the whole book has 493 pages) and a very little at the last chapter. The main idea is there, but the events are... well... adapted, to better suit for small children in modern western world. Rest of the book is full of stories about Mowgli and others. 

The book is quite cruel. But so is the world. And like always, I'm more disturbed when animals are suffering than humans. I didn't care when the entire village was destroyed (they deserved it!).

I don't know if I liked Mowgli that much... He was so arrogant. But, after all, he was the King of the jungle. And he was a human. But I did admire his knowledge of the laws of the jungle. I wish I could know the secret world of the animals too.

The book was hard to read in some parts. It's quite "oldish" language and I didn't understand all of it. But I would still like to read this to my child one day.  It's definately a classic which everyone should read.

Ei kommentteja: