English below 
Reissu oli kyllä kaiken kaikkiaan oikein hieno ja tekemisen arvoinen.  Joskus vielä uudestaan jolloin toivon mukaan päästään vielä käymään  Vartiomuseossa ja toivon mukaan näemme Raatteentien vielä talvellakin. 
Poronliha  jäi ostamatta. Ajattelin, että totta kai tuolla jo olisi jossain  poronlihaa myynnissä mutta eipä näkynyt missään :/ Olin myös pettynyt  paikalliseen pieneen käsityöliikkeeseen. Yritin löytää isälle jotain  syntymäpäivälahjatuliaista mutta valikoima oli surkea. Itsellemme  löysimme kyllä nätin valetun kynttiläjalan. Olisin myös toivonut  Raatteen Portilla olevan kahvilan valikoimaan lisää valinnanvaraa kuin  munkkia ja pullaa. Vaikka sitten jotain Vienan Karjalaista kun kerta  oikeastaan oltiin mitä luultavammin Vienan Karjalassa, tai ainakin ihan  vieressä. Olisin myös toivonut jostain löytyvän jonkinlainen ravintola  missä olisi tarjottu paikallisia herkkuja. Voi olla, että yhden näimme  joka oli käsityöliikkeen vieressä mutta meillä ei ollut enää jaksamista  jäädä katsomaan tarkemmin mitä tarjoavat (sen verran näin, että paljon  upeita kakkuja ja muita herkkuja oli ainakin tarjolla :P). Jotenkin  Suomessa tuntuu olevan kovin vaikeaa löytää esim. ravintolaa jossa  tarjottaisiin ihan vain tavallista suomalaista perinneruokaa tms. Kaiken  muun maalaisia kyllä löytyy vieri viereen tai sitten  hampurilaispaikkoja tai ABC huoltoasemia. Mutta jos haluaisi jotain  suomalaista syödä niin saa kyllä etsiä ja sitten pitäisi kyllä jo hieman  tietää valmiiksikin. Hossassa olisi ollut Domnan Pirtti josta ymmärsin,  että pitäisi saada ihan suomalaista ruokaa. Mutta jos ymmärsin oikein  niin ruokatarjoilukin on sitten vain tilattaessa. Hossa oli sen verran  kaukana Suomussalmelta, että eipä siellä sitten tullut käytyä.
Onko  muissa maissa sama ongelma, että sitä omaa ruokakulttuuria on vaikea  löytää omasta maasta? Olen kyllä saanut aivan toisenlaisen kuvan mitä  olen lukenut, nähnyt ja kuullut. Esim. Ranskassa saa ranskalaista ruokaa  kyllä mistä vain. Okei, onhan se totta, että ranskalaisten  ruokakulttuuri on paljon hienompi ja moniulotteisempi ja eri  maakunnillakin on omansa. Suomessa ei ole oikeastaan mitään niin  kovin mullistavan hienoa ruokakulttuuria, jos esim. verrataan juurikin  siihen Ranskaan. Meillä on poronkäristys, Karjalanpaisti ja -piirakat,  lanttulaatikko, silakkarullat ja paljon muita kalaruokia jne. Kovin simppeliä, yksinkertaisia  makuja, mutta oikein hyviä. Uskoisin, että ulkomaalaisetkin haluaisivat  maistaa jotain suomalaista kun tulevat vierailulle. Ja itse ainakin  nauttisin todella jostain pienestä viihtyisästä paikasta jossa olisi  kotoinen ja lämmin tunnelma, vielä kotoisan ja lämpimän ruuan kera.
Siinä  minulle bisnesidea kyllä :) Jos joskus ravintolan perustaisin niin  siitä tulisi sellainen Mummo Ankka/Muumimamma keittiö. Hyvää, simppeliä  kotiruokaa, suomalaista perinneruokaa vanhoilla resepteillä kodikkaassa  ja lämpimässä ravintolassa ystävällisellä ja hyvällä palvelulla.  Raaka-aineina Luomua mahdollisimman läheltä. Marjat, sienet, omenat ym.  mieluiten tietty myös omalta pihalta/metsästä itse poimittuna ja  syksyllä myös säilöttyjä tai mehuksi tehtynä. Kausiherkkuja kasvukauden ajan, joten vain muutama nopea asiakas näitä pystyy nauttimaan. Mutta  siinä se juju olisikin.
-Lilli-
---------------------------------------------------
The trip was all in all very fine and worth of going. Someday we are  going back and hopefully then we can see also Guard museum and hopefully  we can see the Raate road in winter also. 
We didn't buy any reindeer meat. We thought that of course there is somewhere reindeer meat for sale but we didn't find it :/ I was also a little bit disapointed in one of the local handicraft shop.  I tried to find something for my father for his birthdaypresent but the  selection was pitiful. At least we found for ourselves pretty forged  candlestick. I would also liked there to be more selection in Raatteen  Portti's cafe more than doughnuts and buns. Like something from Viena  Karelia because we were there or at least very near. I would also liked  there to be somekind of a restaurant where I could have eaten local  delicates. It might we saw one next to the handicraft shop but we didn't  have enough strenght left to investigate it better what they would  offer (at least I got a peek and saw very delicious cakes and other  delicates there :P). Somehow it seems to be very hard here in Finland to  find for example a restaurant where they would serve just ordinary  finnish traditional dishes. You can find any other countries side by  side or then there's hamburger places or ABC service stations. But if I  would like to eat something Finnish I have to really be looking and most  of the times I should already know those places. At Hossa there would  have been this Domnan Pirtti (Domna's Cottage) where I understood could  get Finnish food. But if I understood right you get food service only  when you order it beforehand. Hossa was quite far from Suomussalmi so we  didn't get to visit there.
Does other countries have the same problem that it's hard to find your  own food culture in your own country? My image is very different what I  have read, seen and heard. For example I think in France you can have  French food almost everywhere. Okey, it's true the French food culture  is much finer and more multitidimensional and different provinces has  their own. In Finland we don't really have anything really revolutionary  fine food culture, like if we are comparing to the France. We have sautéed reindeer (poronkäristys), Karelian hot pot (Karjalanpaisti) and Karelian pasty (Karjalanpiirakka), swede purée (lanttulaatikko), Baltic herring roll (silakkarulla) and many other fish dishes etc.  Very simple, simple flavours, but very delicious. I believe those  foreigner visitors would really like to taste something Finnish when  they are here. And I would really enjoy a small comfy place with warm  atmosphere with homely and warm food.
There again would be a very good business idea :) Someday if I'm going  to establish my own restaurant it would be like Grandma  Duck's/Moominmamma's kitchen. Delicious, simple homemade food,  traditional finnish dishes with old recipes in cosy restaurant with  friendly and good service. The stock would be from as close as possible  and organic. Berries, mushrooms, apples etc. from my own yard/forest  picked by myself and on autumn I would pickle myself or made juice.  Seasonal delicates in the growth time so only few customers could enjoy  these. But that would be the catch. 
-Lilli-
4 kommenttia:
Hi, thanks for following my blog!
Your question wasn't offensive at all. Yes we use our chickens/turkeys/ducks for meat for us and the dogs. :) We do all of the processing ourselves so that we knows it's being done humanely.
Don't give up on your dream. I had to scale back on mine because of my husband's injury/job loss, but someday we'll get back into it more fully again. It's a lot of fun and hard work, but totally worth it. You'll love it when you have your own farm someday. :)
Stay positive and you'll definitely be able to get into a workout routine. I've never in my life stuck with a workout program for more than a week or two, so I was so excited that I completed the six weeks. I got off track for a couple of weeks, but I'm determined to get back to it. Starting off with the walking is a great idea and you'll be amazed at how much better it will make you feel. :)
Hi Lilli! I didn't get a chance to write a comment on your last post. But thanks for showing all the monuments you saw on your trip. I didn't know there were Russian and Ukrainian monuments there. It was very interesting to see the pictures, thanks for sharing them.
how interesting that it's difficult to find traditional Finnish food in Finland! Well, if you came to my native country of Taiwan, you would not have that problem – ha ha! In Taiwan, it is food heaven and you can find traditional Taiwanese food easily – plus also Italian, French, Spanish, British, Indian, Japanese… Etc etc etc – anything you want to eat!! :-) I think if I lived in Taiwan full-time, I would be obese!
Hsin-Yi
Lähetä kommentti