16.9.11

Sateenvarjo / Umbrella

English below

Täällä on satanut nyt koko viikon. Enemmän ja vähemmän, välillä loppuenkin. Olen muutamana kertana ollut ulkonakin ja huomasin jotain erikoista. Tai omalla tavallaan erikoista.

Suomalaisten sateenvarjo kulttuuri on jännää. Kaatosateella vain n. puolella on sateenvarjo auki ja suojaamassa, lopuilla ei välttämättä edes ole koko sateenvarjoa saati muutakaan suojaa. Jos sataa vähän vähemmän niin vain harvalla on sateenvarjo auki ja lopuilla ei joko ole taaskaan koko sateenvarjoa tai sitten sitä pidetään kädessä eikä sitä viitsitä avata. Katukuvassa on siis hyvin vähän aukinaisia sateenvarjoja oli sade millainen tahansa verrattuna kuitenkin ihmispaljouteen.

Itsekin tätä kulttuuria harrastan. Minulla on harvoin sateenvarjo mukanani vaikka tiedän, että kävelen ja vaikka ulkona olisikin vähän sateisen oloista tai jopa sataisikin jo. Ja vaatii kyllä kunnon sateen ennen kuin sen sateenvarjon jaksan avata, mikään tihku ei ole hyvä syy avata sateenvarjo koska se kuitenkin loppuu kohta ja yleensä ehtii suojaan ennen kuin se yltyy suuremmaksi sateeksi.  Mutta kaatosateessa täytyy myöntää, että silloin haluaisin sateenvarjon suojaamaan, vaikka loppujen lopuksi, jos samalla tuulee kovasti, niin eihän siitä sateenvarjosta ole yhtään mitään hyötyä (saatika sitten siinä inhottavassa sumutepullosateessa jolloin ei edes oikein teidä sataako vai onko vain hyvin tiheässä ja kosteassa sumupilvessä). Kesällä ei tosin ole niin väliä. Kesäsade vain kaunistaa. Mutta keväällä ja syksyllä tulee aika kylmä jos kastuu litimäräksi.

Sateenvarjo on myös siinä mielessä hankala jos on menossa kauppaan, kahvilaan, teatteriin, elokuviin, ravintolaan, ihan minne vain, niin se on todella hankala pistää sitä sateenvarjoa mihinkään, varsinkin jos se on sellainen isompi, joka tietenkin myös suojaisi paremmin kuin sellainen pieni. Pienen saa laukkuun jos on sen verran iso laukku, tai pöydälle/tuolille. Mutta mitä sitten jos ulkona olisikin satanut ja sateenvarjo on ihan litimärkä. Mihin sen sitten pistää? Välttämättä ei haluaisi sitä lattiallekaan laittaa. Se on kovin hankala kapistus siis. Ja kuka sitä edes haluaa kuljettaa kädessään mukanaankaan? Muutenkin käsille tuntuu olevan ihan tarpeeksi tehtävää kuin vain pidellä kiinni sateenvarjosta. Ja mitä sitten jos ei sadakaan? Sateenvarjo otettiin ihan turhaan mukaan. Suomessa tosin, varsinkin rannikolla, olisi kyllä ihan hyvä aina olla sateenvarjo mukana, koska vaikka aurinko paistaakin niin se ei tarkoita etteikö se voisi sataa hieman jossain vaiheessa vielä ja toisinkin päin.

Onko muissa maissa tällaista sateenvarjo kulttuuria? Minulla on sellainen käsitys, että ainakin Brittein saarilla jokaisella on aina sateenvarjo mukana ja sitä myös käytetään ahkerasti. Tai jos katsoo jotain katukuvaa Ranskasta tai New Yorkista niin minusta siellä näkyy enemmän sateenvarjoja ihmisiä kohden kuin mitä Suomessa. Vai onko tämä sarjojen ja elokuvien luomaa illuusiota ja todellisuus onkin aivan toisenlainen? Minä en tiedä, en ole koskaan ollut muualla kuin Suomessa.

Päivitys: Kommenteissa kerrottiin että ainakin USA:ssa jotkut paikat esim. sairaalat ja toimistot tarjoavat muovipusseja joissa on sateenvarjon kuva oven juuressa. Jos sinulla on märkä sateenvarjo voit ottaa pussin ja pistää sateenvarjosi sinne ettet kastele lattiaa. Todella kätevää. Suomessa ei ainakaan tällaista ole ainakaan tietääkseni mutta olisi todella kätevää. Tosin pussit eivät taaskaan toimi jos sinulla on iso ja varsinkin pitkä sateenvarjo :/ Huomasin tämän eilen kun olin töissä (työskentelen teatterin narikassa). Satoi vettä joten pistimme märät pienet sateenvarjot pusseihin mutta ne isot ja pitkät sateenvarjot tuottivat ongelmia koska eivät mahtuneet pusseihin ja vielä isommaksi ongelma yltyi jos sateenvarjossa itsessään ei ollut mitään mistä sen olisi voinut pistää roikkumaan naulakosta. Pienet voi taas pistää pussiin ja ripustaa pussin sangoista.

-Lilli-

-------------------------------------------------------------

It's been raining a whole week now. More and less, sometimes it's even stopped. I've been outside a few times and I saw something peculiar. Or sort of.

Finnish people's umbrella culture is very interesting. If its downpouring only about half of the people does have umbrella open to cover them, rest of them doesn't have umbrella at all or nothing else to cover either. If it's raining little bit less there is very few who has their umbrellas open and the rest of the people either doesn't have the umbrella again or they have it but they are not bothered to open it. So after all there is very few umbrellas open on the street compared how much there is still people, what ever the rain is.  

I do this culture too. I rarely have umbrella with me even though I know I'm going to walk and it seems little bit rainy or it's already raining. And it has to be really raining so I would bother to open the umbrella, small drizzel isn't good enough reason to open umbrella because I know it will stop soon or mostly I found a shelter before it's getting harder. But when it's downpouring I admit, then I would really like to have that umbrella although it won't cover you if it's also really windy (and if the rain is the typical "spray rain" when you don't really know if it's raining or not or if you are only in thick and moist fog, umbrella is useless.). On summer it doesn't matter. Summer rain only makes you beautiful. But on spring and autumn it's going to be very cold if you get soaking wet.

Umbrella is also very difficult thing when you are going to market, theater, movies, restaurant, anywhere, it's very difficult to put the umbrella somewhere especially if it's those big umbrellas which of course cover you better than those little ones. You can put those little umbrellas in your bag if you have big enough bag or you can put it on the table/chair. But what then when it has been raining and the umbrella is soaking wet. Where do I put it then? Necessarily I wouldn't like to put it on the floor. So it's very difficult apparatus. And who would like to be always carrying it with? There seems to be more work for hands than just carrying an umbrella. And what then if it isn't raining? You took the umbrella for nothing. But like in Finland, especially in the coast it would be a good idea to keep umbrella always with you because even though the sun would be shining right now it doesn't mean it couldn't rain sooner or later and vice versa.

Does another countries has this kind of umbrella culture? I have impression of British people that they would always carry umbrella with them and they would also use it very diligently. Or if I'm looking some streets of France or New York it seems like there would be more umbrellas per people than there would ever be in Finland. Or is this only an illusion made by TV series and movies and the reality is totally different? I don't know, I've never been anywhere but Finland.

Update: In the comments there was told that "in the USA, some places like Hospitals or big office buildings have plastic bags at the door with a picture of an umbrella on it. If you had a wet umbrella -- you can put your wet umbrella in the bag and carry it around with you so you don't make all the floors wet." That's brilliant. But I don't think we have that kind of bags in Finland, I think. Those umbrella bags are really useful but again they are useless if you have very big and especially long umbrella :/ I found that problem at my work yesterday (I'm working in a cloakroom of theater). It was raining so we put the wet small umbrellas into bags but those big and long ones was the problem because they didn't fit into bags and they are even more problem if they didn't have anything from where you could hang them into the coat rack. Small ones you can again put in the bags and hang them from handles.

-Lilli-

2 kommenttia:

Lassiter Chase and T kirjoitti...

Thanks for posting about umbrellas. I know in the USA, some places like Hospitals or big office buildings have plastic bags at the door with a picture of an umbrella on it. If you had a wet umbrella -- you can put your wet umbrella in the bag and carry it around with you so you don't make all the floors wet. Don't know if other countries do that too or not?

trollchild kirjoitti...

Mulla ei lähes koskaan ole sateenavarjoa mukana. En käyttäisi sitä kuitenkaan, en vaikka sataisi.

Sateenvarjoa on ärsyttävä kantaa mukana. Tykkään käyttää mahdollisimman pientä laukkua, eli sateenvarjolle (tai muulle "turhalle") ei jää tilaa.

Pienet kokoontaitettavat sateenvarjot kääntyvät tuulessa nurin päin (tai jo vaikka hieman isomman auton ajaessa ohi...), enkä ainakaan ala kantamaan isompaa sateenvarjoa mukanani. Lisäksi sateen sattuessa sateenvarjoa on ärsyttävä pitää kädessä, etenkin jos olisi muutakin kannettavaa. Tuntuu, ettei kädet riitä.

Ja kun sitten lopulta pääsee bussiin tai kauppaan tai mihin hyvänsä oli menossa, se märkä sateenvarjo on riesana. En mä sitä sitten enää laukkuuni halua, eikä sitä viitsi kädessäkään kantaa.

Näistä syistä mieluummin kastun itse, kuin avaan sateenvarjon :D